— Gata ligger der ganske død utenom serveringssesongen. Det er ikke positivt for byen når det ikke er særlig aktivitet i en sånn gågate, påpeker avdelingsleder Per Kjelsaas i ingeniørvesenet.

Forsøket med gågate og uteservering nederst i Markensgate ble iverksatt i fjor sommer, og skulle evalueres etter første sesong. Det ble aldri gjort.

I stedet fortsatte ordningen i 2014, og i disse dager pågår den forsinkede evalueringen.

Disse stengslene kan bli flyttet allerede i vinter, ettersom byuviklingsstyret får saken til behandling på nyåret. Foto: Torstein Øen

«Alle» vil åpne gata

Tilbakemeldingene er så samstemt at saksbehandleren kun ser én utvei: Åpne kvartalet for trafikk i årets øvrige ni måneder.

— Det er entydige signaler fra velforening, handelsstand, gårdeierforening, drivere, beboere, politi og parkeringsselskap - alle går inn for det. Da regner jeg med at byutviklingsstyret gjør det samme, sier Per Kjelsaas.

Saken vil først bli fremmet for politikerne på nyåret, det betyr at stengslene etter alt å dømme fjernes i løpet av vinteren.

— Nå har vi hatt en prøveperiode på to år. Vi så ganske fort at det var vanskelig å utnytte gata godt nok utover sommersesongen, vi forsøkte blant annet med noen aktiviteter før jul i fjor. Fra næringens side er det ikke behov for stenging utover sommersesongen, det vil også hjelpe på trafikkflyten, påpeker daglig leder Harald Andersen i Kvadraturforeningen.I perioden juni til august fortsetter de fire spisestedene Geheb Conditori, Mother India, Food Asylum og Frk. Larsen å sette ut 150 stoler med tilhørende bord, der de kan servere fram til klokka 23 hver kveld.

Kommunen har ikke mottatt klager på uteserveringen.

«Vi opplever at Matoasen var et positivt innspill i bybildet og at den ble godt mottatt av gjester og naboer. (...) Vi har prøvd å være kreative på andre løsninger vinterstid, men har egentlig landet på at det beste vil være å åpne gata igjen på vinteren og la dette være sesongbasert.» skriver Åkki Lidi, eier av Frk. Larsen, på vegne av de fire spisestedene.

Varmekabler på sikt

De ønsker å investere ytterligere i uteområdet for å gjøre det «enda penere og mer spennende».

— Hadde det ikke vært for uteserveringen, ville vi fått nedgang i sommer. Når det er veldig varmt, vil folk sitte ute i frisk luft, sier Geheb-innehaver Kjetil Hodne til Fædrelandsvennen.På sikt er planen å oppgradere kvartalet med varmekabler og samme dekke som resten av Markens, men dette krever spleiselag mellom kommune og gårdeiere, som erfaringsmessig tar noen år å få stablet på beina.

Meglerhuset Sædberg var i starten skeptiske til å stenge av gata, av hensyn til kundestrømmen. De observerer snikkjøring forbi stengslene, men støtter nå matoasens eksistens om sommeren:

«Vi ser at dette har vært et positivt bidrag til Kvadraturen, og noe som har medført mer mennesker ned i denne delen av byen.» skriver fagansvarlig Gustav J. Sædberg i en uttalelse til ingeniørvesenet.