— Nå var det godt å komme hjem! Vi har reist siden i går kveld, sier Joyce Kapasango.

Et tyvetalls venner fra Kristiansand og Søgne møtte torsdag kveld frem på Kjevik flyplass for å ta imot familien.

Da hadde det gått femten måneder siden den natten norsk politi kom for å hente familien Muacassange, som da hadde bodd seks år i Kristiansand og Søgne. Ana Carina snakket godt norsk. Lille Abraham var født i Kristiansand. Hele familien var aktive i Grim menighet.

Så ble de en av de familiene med såkalt «lengeværende asylbarn» som ble utvist i strid med det som skulle være gitt av politiske føringer om å prioritere denne gruppen.

Omgjort vedtak

Familien Muacassange var også en av de aller første som fikk omgjort vedtaket i sommer, med beskjed om at de er velkomne tilbake til Norge etter den nye avtalen Venstre og Krf gjorde med regjeringspartiene i vår. Støttegruppen i Grim menighet og lokalsamfunnet i Kristiansand og Søgne jublet.

— Vi har tatt vare på alle tingene de etterlot seg den natten politiet kom. Og vi har holdt kontakt med dem på Skype flere ganger i uken, sier Kari Hagen, som nå er pensjonert diakon og hadde mye med familien å gjøre da de var aktive i menigheten.

Lang vei hjem

Høsten har vært spesielt lang. Paulo Muacassange og kona Joyce Kapasango jublet også. I slutten av august kunne de fortelle barna at de skulle hjem til Kristiansand. Men så enkelt var det ikke. Det skulle vise seg vrient å få hjem til Norge flere av familiene som hadde fått omgjort vedtakene sine.

Bildet er fra felleskjøkkenet Ana Carina og familien delte med tre andre familier. I bakgrunnen mor Joyce med vaskekummen hun bruker til å vaske klær. Foto: Maren Sæbø

I mellomtiden har de holdt kontakt med vennene i Norge på telefon og Skype.Da norske myndigheter tvangsreturnerte familien, hadde de ikke alle dokumentene de trengte. Familien kommer fra Cabinda-provinsen, som ikke henger fysisk sammen med resten av Angola. Man må krysse to grenser for å komme dit.

— Vi fikk ikke pass fra angolanske myndigheter i Luanda. Og det er ikke lett å komme seg til Cabinda for å søke der, forteller Joyce Kapasango.

Løsningen ble til slutt å krysse grensen til Kongo, og søke hjelp hos norske myndigheter i Kinshasa. Der ble det ordnet med reisedokumenter, og hjemtransport til Norge via IOM.

Tilbake til skolen

Ana Carina feiret norsk 17. mai på Solholmen skole for to år siden.

Nå er papirene i orden, og familien vil bli bosatt i Søgne igjen etter et opphold i Kristiansand. Ana Carina får komme tilbake til skolen, og vennene kan holde kontakten igjen.Hun og lillebror Abraham ble tatt imot med flagg og ballonger på Kjevik.

— I dag er vi bare glade, sier Kari Hagen. Hun stilte seg opp på Kjevik med et banner hvor det stor «Dette er dagen Herren har gjort».