MELK.NO: Daglig leder, Ida Berg Hauge. FOTO: Opplysningskontoret for Meieriprodukter

Kutter du ut brød, melk og frukt fordi du tror du ikke tåler det? Da er duikke alene. Cirkaen million av oss oppgir at vi har matallergi ellermatintoleranse, og 17 prosent spiserallergivennlig mat.

Men de reelle tallene er mye lavere, ifølgeNorges Astma— og Allergiforbund (NAAF). Blant de minste barna fraett til tre år har 5-8 % reaksjoner på mat. I befolkningen for øvrig er detomkring 5 % som har matvareallergi/-intoleranse, hvis pollenrelatertekryssallergier inkluderes.

Næringsstoffer

Ida Berg Hauge, daglig leder i Opplysningskontoret for Meieriprodukter,mener det er et stort problem at mange fjerner helt sentrale matvarer frakostholdet sitt uten at det er grunn til det.

MELK.NO: Daglig leder, Ida Berg Hauge. FOTO: Opplysningskontoret for Meieriprodukter

— I ytterste konsekvens kan dette føre til et mangelfullt inntak av næringsstoffer,mener Hauge, og utdyper:- Noen næringsstoffer finnes bare i et begrenset antall matvarer. Fjernerman slike matvarer fra kostholdet, så kan det føre til at man får i seg forlite av disse næringsstoffene. Med mindre man har ernæringsfaglig kunnskap omhvordan man erstatter dem, da, mener Hauge.

- Signalisererkontroll

Hun mener det er blitt ut blant unge jenter å drikke melk og spise mat medgluten.

— På sosiale medier, blogger og Instagram skrives det mye om folk som kuttermelk og gluten, og hvor bra dette er. De kan mene det er bra for å reduserevekten, for helsen som helhet, eller av ideologiske hensyn, for eksempel. Dettehar spesielt unge jenter i Norge hengt seg på. Dermed er det langt flere somkutter ut melk og melkeprodukter enn de som trenger å gjøre det, sier Hauge, ogutdyper:

På sosiale medier, blogger og Instagram skrives det mye om folk som kuttermelk og gluten, og hvor bra dette er.

Ida Berg Hauge, daglig leder i Opplysningskontoret for Meieriprodukter

— Det er blitt trendy med intoleranser. Det signaliserer kontroll oglegitimerer et redusert inntak av mat. Det blir en unnskyldning for slanking,sier hun.

10 prosent oppgir at de har "melkeallergi/laktoseintoleranse eller(generelt) ikke tåler melk", viser en undersøkelse Opinion gjorde forMelk.no i juni. De reelle tallene fra NAAFer at 2-3 % har laktoseintoleranse, og under 1 % av befolkningen harmelkeproteinallergi. Hauge liker utviklingen dårlig.

— Uten melk og meieriprodukter i kostholdet, får nordmenn kun dekket omkring30 prosent av kalsiuminntaket, selv med et ellers sunt og variert kosthold.Kalsium er et viktig næringsstoff for skjelett og tenner, sier Hauge.

- Andre kilder tilkalsium?

— Noen mener at det ikke er noen negativehelsekonsekvenser av å kutte ut melk eller andremeieriprodukter fra kosten, og at man kan få i seg kalsium gjennom andrematvarer. Hva tenker du om det?

— Ja, det er selvfølgelig mulig å få i seg nok kalsium selv om man kutter utmelk og andre meieriprodukter. Men da må du være obs på å velge godeerstatningsprodukter som gjerne er tilsatt kalsium. For mange vil det ogsåkunne være behov for å ta tilskudd, mener Hauge.

— Hva bør de som tror de har en intoleranse eller matallergi gjøre?

Det er ingenting som tilsier at det er slankende å spise glutenfritt.

Knut H. Peterson, generalsekretær i Norsk Cøliakiforening

— De må få testet seg ordentlig, og da mener jeg ikke i form av "Dr.Google". De må gå til helsepersonell som vet hva de gjør og kan finne denfaktiske årsaken til symptomene, sier Hauge.

— Dere får av og til kritikk for at opplysningene dere kommer med kan værefarget av økonomiske og landbrukspolitiske interesser, siden dere drives avmelkeprodusentene Tine og Synnøve. Hva tenker dere om det?

— Vi er merkenøytrale og har som oppgave å øke kunnskap om melk ogmeieriprodukter basert på faglig og vitenskapelig grunnlag. Vi er finansiert avde norske melkebøndene gjennom omsetningsavgiften for melk som forvaltes avOmsetningsrådet. Hos oss jobber det mange ernæringsfysiologer, kliniskeernæringsfysiologer og andre fagfolk som har dybdekunnskap omproduktegenskaper, tilberedning og ernæring i forhold til meieriprodukter, sierhun.

Velger glutenfritt

I 2013 var 850 000 som kjøpte glutenfrie matvarer, viser undersøkelser.Samtidig viser forskning at bare 1-2 prosent av befolknignen har cøliaki, og5-7 prosent har ikkecøliakisk glutensensitivitet (samme plager, men vises ikkepå blodprøver eller tarmbiopsi).

— Dermed er i alle fall 400-500 000 som har kjøpt glutenfrie produkter i2013 som ikke har behov for det, sier generalsekretær i Norsk Cøliakiforening,Knut H. Peterson.

Han er opptatt av å formidle at det ikke er noen grunn til å spiseglutenfritt uten en medisinsk diagnose.— Det er ingenting som tilsier at det er slankende å spise glutenfritt, sierhan.

— Hva er farene ved å spise glutenfritt om du ikke har cøliaki ellerglutensensitivitet?

— Farene er at du ikke får i deg de næringsstoffene du skal ha. Skal duerstatte disse næringsstoffene, skal du være veldig bevisst på hva du får i degog hva du skal erstatte. Jeg tror mange av de som velger glutenfritt, ikkeerstatter næringsstoffene, sier han.

«Kostholdsskurker»

Nordmenn blir stadig mer opptatt av å være sunn og ha god helse, viser enkartlegging gjort av forsker Annechen Bugge ved Statens instituttfor forbruksforskning (SIFO).

— Det stilles stadig høyere krav til sunne, slanke, veltrente og friskekropper og maten synes å ha fått en stadig viktigere posisjon for å oppnådette. Mange ingredienser som tidligere ble sett på som ordinære, som melk,pasta, ris, melk og brød, blir oppfattet som kostholdsskurker, sier Bugge.

Konsekvensene av å gå på diett er gjerne at listen over nei-mat blir stadigøkende.

— Før var det negativt å være kresen, nå har det blitt mote. Mange blir«sykt sunne» og ender opp med et ortorektisk spisemønster. For mange girkontroll over kosthold og trening mer status enn fine biler, stort hus og høyinntekt, sier Bugge.

Hun er ikke overrasket over at mange dietter, som glutenfritt, melkefritt oglavkarbo, har fått stor popularitet.

— Når til og med leger går ut i media og forteller alt man kan oppnå, ellerat man for eksempel kan få alt fra ADHD til autisme av å drikke melk, så er detikke rart at folk hører på dem, sier hun.