TO NAVN: Elva renner intetanende forbi Boen bruk. Ifølge Kartverkets vedtak vil den hete Tofdalselva her, men Tovdalselva i Birkenes kommune. Topdalselva vil ikke bli brukt lenger. Foto: Hildegunn Mellesmo Aslaksen
KLAGER: Rolf Bakken startet facebook-gruppa torsdag kveld. Han vil klage på Kartverkets vedtak om å endre offisiell skrivemåte fra Topdalsfjorden til Tofdalsfjorden. Foto: Frode Lindblom

KRISTIANSAND: Det sier Torgeir Fiskvik Sørensen, rørlegger på Søm og oppvokst ved Topdalsfjorden.

Han er ett av medlemmene i den nyopprettede Facebook-gruppa "Vi som vil bevare navnet Topdal på elven og fjorden".

På tre og et halvt døgn har gruppa samlet 345 medlemmer.

— Jeg har bodd her ved Topdalsfjorden siden 1955. Siden jeg var guttunge, har jeg fisket på isen, gått på skøyter på isen, rodd, kjørt båt og alt mulig. Vi har vært på Topdalsfjorden hele livet, sier Sørensen og fortsetter:

— Jeg vet at det er noen få på Justvik og i Randesund som sier tåffdal , men det er jo ikke det det heter. I Kristiansand sier vi hadde, når vi sier ha det, men det er ingen grunn til at det bør bli et ord etter hvert.

Han har 800 Facebook-venner og har invitert alle som en til å bli med på protestaksjonen.

— Det er ikke nødvendig å endre noe som fungerer perfekt, sier Sørensen.

Startet gruppa

Støttegruppa ble opprettet torsdag kveld. Rolf Bakken fra Stjørdal er mannen bak gruppa, som er en underskriftsaksjon for å vise motstand mot den nye skrivemåten.

— Klart det rører bygda at en håndfull mennesker klarer å få endret navnet på noe så vesentlig. Jeg får henvendelser hver dag fra folk som har slekta si på bygda, sier Bakken.

I 1989 var han en av stifterne av Tveit Historielag, som fremmet navneendringsaken fra p til f i 2012. — De reglene vi satte opp, var at vi skulle bevare det historiske i bygda, ikke ødelegge. De liker ikke at p-en i navnet kan komme fra dansk. Javel? Vi var jo under Danmark i 400 år. Skal vi ikke hegne om vår historie? spør Bakken.

Disputt

På Facebook har flere kastet seg ut i debatten om skrivemåten på elva og fjorden. Deriblant historielagets Beint Foss:

"Jeg har lest gjennom mestedelen av det som til nå er skrevet av innlegg og kommentarer i denne gruppa. Og jeg må si dette: Om en eventuell klage på Kartverkets vedtak er på samme retoriske nivå som det som presenteres her, har Tveit Historielag og de som støtter oss i denne saken, lite å frykte."

"Det du og dine har oppnådd med dette utspillet, er å tråkke på folks følelser å frata folks rett til å bestemme!" svarer Rolf Bakken på Facebook.

Klage

Han har innhentet alle dokumenter i saken. Kartverkets avgjørelse skal påklages.

— Jeg ble helt overgitt da Kartverket gikk inn for navneendring. At noen kunne fremme et så dumt forslag, kunne jeg ikke skjønne. Men når det er så galt, så må Kartverket i alle fall få vite at den ikke har bygdas støtte, sier Bakken.