Kartverket har talt. Det skal hete Tofdalsfjorden, ikke Topdalsfjorden. Elva skal hete Tofdalselva eller Tovdalselva, ikke Topdalselva.

— Topdal er ikke lenger det som skal brukes i offisiell sammenheng, verken i Birkenes eller i Kristiansand, sier Finn E. Isaksen, senioringeniør i Kartverket Kristiansand, og den som har hatt siste ordet.

Isaksen har dermed gitt sin fulle tilslutning til Tveit historielag, som reiste navnesaken.

Slik blir det:

Konklusjonen er som følger:

  1. Skrivemåten Tovdalen og Tofdalen, samt Tovdalselva og Tofdalselva vedtas som sidestilte offentlige skrivemåter for henholdsvis dalen og elva i Birkenes og Kristiansand kommuner.

  2. Skrivemåten Tofdalsfjorden vedtas som offentlig skrivemåte på fjorden i Kristiansand kommune.

  3. Skrivemåten Tofdalsstø vedtas som bruksnavn for eiendommen 43/4 i Kristiansand kommune.

Det er prinsippet om at lokal, nedarvet uttale som har veid tyngst.

— Det er det første vi lytter til. Det er en tendens i sånne saker at folk begynner å bla tilbake i historiebøker for å se hvordan navnet var på 17- eller 1800-tallet, men det får sjelden virkning. Vi skal ta utgangspunkt i den opprinnelige uttalen.

— Topdal er også en uttale som har vært, og som er det i dag. Men hvor kommer den p-en fra? Vi ser den har dukket opp i skriftlig form på et eller annet tidspunkt, og jeg kan ikke si det er vranglære, men den er litt underlig, forklarer Isaksen.

- Fornuften seirer

I Tveit historielag blir vedtaket tatt i mot med glede.

— Det er bra at fornuften seirer. Det er den første reaksjonen. Vi som er innfødte med lange tradisjoner i bygdene rundt her føler ofte at vi overkjøres av diverse offentlige etater, og det er litt moro da å bli hørt når en prøver å fremme riktige stavemåter i forhold til gammel uttale, sier Torbjørn Justnes, leder av Tveit historielag.

Finn E. Isaksen i Kartverket regner med avgjørelsen vil opprøre enkelte.

— Her skal jeg uttale meg med forsiktighet: Jeg ser jo av uttalelsene at alle vil rimeligvis ikke bli fornøyd, men sørlendinger pleier å være sindige folk. Så får jeg bare si at det selvfølgelig her, som så ofte ellers, er mulig å klage dersom en ikke er fornøyd, sier Isaksen.