MANDAL: Torsdag gikk Askøys Frp-ordfører Knut Hanselmann ut i Bergens Tidende og ba sine partifeller ta et oppgjør med seg selv om måten de diskuterer på i innvandringsdebatter.

— Språkbruken må bli helt annerledes og mer saklig, sa Knut Hanselmann.

LES ARTIKKELEN HER

– Jeg er i prinsippet helt enig, sier den eneste ordføreren Frp har på Sørlandet, Alf Gottfred Møll i Mandal. – Vi har en kjempeutfordring med vår retorikk. Den får andre politikere til å gå imot oss, istedenfor å diskutere hva som egentlig er problemet, sier Møll, som samtidig gjør det klart at han ikke er med i partiet på grunn av innvandringssaken.

Frps retorikk

– Dette handler om vår retorikk og måten vi setter innvandring på dagsorden. Vi er et flerkulturelt samfunn. Det er kommet for å bli. Og jeg mener også dette er et samfunn vi ikke ønskelig å gå vekk fra. Diskusjonen burde handle om hvordan vi kan integrere innvandrere på beste måte, slik at de kan bli en del av vårt samfunn og kultur. Det er kjemperessurser blant innvandrerne. Det er flinke, hardtarbeidende og ordentlige folk, sier Alf Gottfred Møll.

Onsdag gikk tidligere NRK-profil Petter Nome og professor i sosialmedisin, Per Fugelli, til angrep på Fremskrittspartiet for å nøre opp under fremmedfrykt og voldelig islamhat. Nome beklaget senere sine uttalelser.

– Det blir feil når denne terroristen i Oslo blandes inn og fremstilles som Frp-er. Han er en ekstremist, antakelig en sinnssyk person med vanvittige, religiøse forestillinger. Jeg kjenner ingen i Fremskrittspartiet med slike holdninger. Heldigvis er det få mennesker i det hele tatt som tenker slik, sier Møll.

– Hva med debatten om muslimer?

– Debatten om muslimer kan være et tema, men det må være en saklig diskusjon. Og jeg vil tro at folk flest, både tilhengere og motstandere vet for lite om islam. Vi trenger en opplysende debatt om religionen, hva den står for, hvordan de lever med den, og så videre. Det er et tema som må diskuteres. Men det må være saklig. Det må være et visst nivå på diskusjonen, og her har vi en utfordring, sier Møll.

– Hva med venstresidens retorikk?

– Venstresiden har også sin retorikk. Vi har vår. Da blir det lett til at vi beskylder hverandre for slik og slik. Og det blir feil. Vi må klare å få disse diskusjonene fra begge sider på et annet nivå. Uten konstruktive debatter blir det bare slåssing og skjelling på hverandre. Det fører til at man i befolkningen velger side uten at man tenker ordentlig på hva saken innebærer, og da har debattene mistet en viktig funksjon. Og vi får et ugreit skille i befolkningen mellom høyre- og venstresiden. Selv om vi kanskje innerst inne kan være enige. Jeg er redd uenigheten blir forsterket. Debattene blir feil. Det må vi ta skyld for begge sider, sier Møll.

Ikke Frp-ere på grunn av innvandring

Alf Gottfred Møll sier han ikke har fått spesielle reaksjoner mot partiet på grunn av terroranslaget mot Oslo og Utøya.

– Ikke noe spesielt, nei. Men folk vil nok ikke regne meg inn i den kategorien. Noen sier jo til og med at jeg ikke er Frp-er. Men jeg står nok nærmere ordføreren på Askøy i disse sakene, sier Møll.

– Innvandring er et alvorlig tema. Hvis det ikke tas alvorlig, blir det et samfunnsproblem. Men det må tas opp på saklig grunnlag, sier Møll.