BERGEN: Han sier til Bergens Tidende at han tror angrepene og Breiviks manifest vil få varige konsekvenser for hvordan partiet framstår.

– Jeg tror vi vil få en annen type diskusjon når det gjelder innvandring. Ikke bare i valgkampen, men i år framover. Frp er partiet som vil ha minst innvandring i Norge, og det kommer vi fortsatt til å hevde. Men språkbruken må bli helt annerledes og mer saklig, sier han.

Han mener det blir feil å fokusere så mye på kultur.

– Vi bør fokusere på ting som at kommunene ikke har kapasitet til å ta imot flere når det gjelder mottaksapparat, integrering, barnevern og lignende. Det kan vi ha en saklig og grei diskusjon rundt, i motsetning til å snakke om kultur og at samfunnet blir revet i filler, mener han.

Frps samferdselsbyråd i Oslo, Jøran Kallmyr, var en av få i Frp som kjente til Breivik. På spørsmål i torsdagens Aftenposten om han tror det blir vanskeligere å diskutere innvandringspolitikk fremover, svarer han:

— Jeg tror på det statsministeren har sagt: Vi skal ha mer demokrati. Så skal vi alle tenke over vår retorikk. Det gjelder både høyre- og venstresiden, sier Kallmyr.

— Angrer du på noe du har sagt i innvandringsdebatten?

— Det er vanskelig å svare på, sier Kallmyr til Aftenposten torsdag.

Ut mot kritikerne

Utenriksminister Jonas Gahr Støre vil ikke fordele skylden for terrortragedien til andre politiske partier. Han går ut mot kritikere som anklager Frp for å spre fremmedhat.

– Det er ei tid for alt, og dette er ikke tida for å peke fingre mot andre politiske partier og deres ledere, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre til Klassekampen.

Onsdag gikk tidligere NRK-profil Petter Nome og professor i sosialmedisin, Per Fugelli, til angrep på Fremskrittspartiet for å nøre opp under fremmedfrykt og voldelig islamhat. Nome beklaget senere sine uttalelser.

Krever debatt

Terrorsiktede Anders Behring Breivik var tidligere medlem i både Frp og partiets ungdomsorganisasjon og uttrykker høyreekstreme meninger i sitt manifest.

Utenriksministeren liker dårlig at Frp blir pekt ut som syndebukk.

– Alle partier har stått sammen og stilt opp på en verdig måte. Det gjelder ikke minst ungdomspartiene, som er rammet på en helt spesiell måte. Det er fortellingen om et politisk system det står respekt av, sier Støre. Han understreker at terrorangrepene vil kreve en politiske debatt om «hatefulle ytringer» mot muslimer.

- Smakløst

Også statsviter og valganalytiker Svein Tore Marthinsen, kaller utspillene til Nome og Fugelli for smakløse, til tross for at han deler flere av synspunktene deres.

— Men å være saklig uenige er noe ganske annet enn å komme drassende med uhyrlige syndebukkbeskyldninger ala Nome og Fugelli. I den tiden vi nå går inn i, er det helt avgjørende at vi klarer å ha gode debatter både om innvandring, integrering og alle andre politiske spørsmål. Der hører synspunkter både fra Frp-ere, Ap-folk og andre så definitivt hjemme. Selv etter 22. juli 2011 må det fortsatt være betimelig å kunne ytre seg innvandringskritisk, skriver han i sin blogg på Aftenposten.no.