KRISTIANSAND: — Jeg ser på dette som et drapsforsøk, og det var nære på at jeg omkom, sier Cisternas.

- Ekstrem vold

30-åringen ligger i sykehussenga, og skjønner fortsatt ikke hvorfor han og kjæresten ble brutalt overfalt og slått med metallstang like ved Domkirken i Kristiansand sentrum.

Flere personer skal ha stått bak et angrep mot dem, mens en 20-åring er varetektsfengslet siktet for det mest alvorlige forholdet.— Jeg er overrasket over den ekstreme volden. Tenk å slå en kvinne i hodet med noe som minner om en øks, for deretter å bruke begge hender og smelle til med samme stang mot mitt hode, sier Cisternas.

Han snakker stille og har mye hodeverk, men 30-åringen fra Kristiansand husker alt som skjedde helt frem til slaget sendte ham i bakken og rett på sykehus natt til lørdag 1. september. Geir André mener det dreier seg om blind vold.

(Les mer under bildet)

Foto: Politiet

Ville hygge segKjæresteparet var i 30-årsdag i Vennesla, men fant ut at de også hadde lyst til å gå en tur på byen i Kristiansand. De hadde barnevakt, og ville få mest mulig ut av en hyggelig kveld.

På bussen fra Vennesla la de merke til en gjeng som yppet til bråk. De fikk selv noen slengbemerkninger mot seg, men valgte ikke å svare. Til daglig er Cisternas utstyrsansvarlig hos National Oilwell Varco. Noen dager etter byturen skulle han på jobbreise til USA. Han ønsket at den siste byturen skulle bli trivelig.

— Vi skulle bare ut og ha det greit, men det ble ikke helt sånn, sier Cisternas.

Han understreker at han kun forteller sin historie. Kjæresten er også på sykehuset, men ønsker ikke å bli intervjuet.

- Sparket kjæresten

Like etter at de gikk av bussen ble paret angrepet første gang.

— Det var et helt uprovosert angrep. To personer holdt kjæresten min, mens en sparket henne i ryggen, forteller Cisternas.30-åringen er muskuløs, og har drevet med både amerikansk fotball og kampsport i en årrekke. Han kunne sikkert slått godt fra seg om han ville, men i stedet valgte paret å trekke seg vekk. Tryggheten var i ferd med å forsvinne, og kjæresten ringte politiet mens de gikk fra Markens mot politistasjonen.

— Plutselig hørte jeg en merkelig lyd, sier Cisternas.

Metallstang

Han drar et vannglass over bordplaten ved siden av sengen for å illustrere lyden. En av voldsmennene hadde fulgt etter dem, og dro en metallstang langs bakken.

Idet Geir André snudde seg rakk han akkurat å se stangen komme med full kraft mot kjæresten hans. Så traff hodet hennes brosteinen med et stumpt dunk. Geir André la seg over henne for å beskytte. Da ble han slått med den samme stanga.

Vitner har beskrevet dunket i det kjæresten traff bakken og smellet som ga gjenlyd da mannen kastet fra seg metallstanga og løp fra åstedet.

— Jeg husker fortsatt den grusomme lyden fra slaget med stangen, sa en 23-åring til Fædrelandsvennen dagen etter.

Ligger blødende

Tilbake på bakken lå to bevisstløse, blødende og hardt skadede personer. I stedet for å ta opp jakten, startet vitnene førstehjelp fram til politi og ambulanse kom.

Begge ble kjørt til sykehus, og etter hvert fløyet til Ullevål Universitetssykehus. Geir André ble liggende flere dager på intensivavdelingen i hovedstaden, før han og kjæresten kunne returnere til Kristiansand for få dager siden. Han har fått store hodeskader, to brudd i kraniet og to alvorlige blødninger. Ifølge legene var det like stor sjanse for at han skulle omkomme som at han overlevde.— På en måte har vi hatt flaks, og legene tror det skal bli bra igjen. Men jeg har en lang opptreningsperiode foran meg, sier Cisternas.

- Drapsforsøk

Under fengslingsmøtet i Kristiansand tingrett, da den siktede 20-åringen ble fremstilt, kom det fram påstander om at Cisternas hadde urinert på butikkvinduet til en bekjent av 20-åringen. Dette skal ha utløst raseriet.

Foto: Erlend Olsbu

I politiforklaringen har Geir André bekreftet at han urinerte, men avfeier dette som noe motiv for volden.— Dette er noe de kommer opp med for å finne et påskudd. Det gir ingen som helst grunn til nesten å slå oss i hjel. Han må ha hatt et stort oppdemmet hat og sinne i seg, sier Cisternas.

Han er spent på hva slags tiltale og eventuell straff 20-åringen får.

— Jeg vil si at dette er et drapsforsøk. Du slår ikke noen så hardt med en metallstang, uten å tenke på at det kan drepe dem.

Opptrening

Mens Geir André venter på å bli bedre, er han på sykehuset sammen med kjæresten.

— Jeg har mareritt og er blitt litt mer redd. Men vi tar vare på hverandre. Jeg håper å gjøre alle de vanlige tingene etter hvert, som jobb og trening. I første omgang blir det opptrening med fysioterapeut. Men jeg håper å kunne spille amerikansk fotball igjen, sier han.

- Ikke et drapsforsøk

NEKTER: 18-åringen som er siktet for utpressing nekter å ha noe med saken å gjøre. Det sier hans forsvarer, advokat Sveinung Søndervik Johnsen. Foto: Hallgeir Oftedal

Forsvarer Sveinung Søndervik Johnsen sier hans klient sterkt beklager volden han utførte, men avviser at det er snakk om drapsforsøk.— Det er ikke snakk om det. Han mistet fullstendig hodet ut fra noen kommentarer han mente kom. Det svartnet for ham, men han ville ikke ta livet av noen, sier Søndervik Johnsen.

Advokaten sier at 20-åringen ble sinna etter at noen kommentarer falt. Han planla ikke å slå, men fulgte etter paret for å få klarhet i hva de sa. Underveis grep han impulsivt en metallstang og slo ned Geir André Cisternas og kjæresten. Så fikk han panikk og flyktet fra stedet.

Han sitter nå varetektsfengslet siktet for legemsbeskadigelse med særdeles farlig redskap. Mannen, som er av vestafrikansk opprinnelse, er tidligere dømt for vold og siktet i nok en sak.

— Det er en grov handling som ikke skulle skjedd, sier Søndervik Johnsen.