MANDAL: Torsdag ankom runeologene James Knirk og Terje Spurkland Hogganvik for å ta den unike runesteinen i nærmere øyesyn. Med seg hadde de også Jonas Nordby fra kulturhistorisk museum i Oslo. Og ekspertene er ikke i tvil.

— Dette funnet er en sensasjon, sier de til Fædrelandsvennen.

Første siden 1947

Ifølge ekspertene er dette første funnet av en runestein i Norge siden 1947, da det ble funnet en i Hedemark. På Sørlandet er dette første funnet siden 1880-årene.

FOLKSOMT: Hagen til familien Henriksen er full av skuelystne. I tillegg til ekspertene er både naboer, familie, riks-, regional- og lokalmedier til stede. (Foto: Jarle R. Martinsen)

Ekspertene skal være i Mandal i to dager. Foreløpig klarer de ikke å forstå så mye av det som står på steinen, men noe har de klart å få ut av det.På runesteinen er det fire linjer eller setninger. To av linjene begynner på jeg, eller ek, som det er på skriftspråket fra den tida.

"Jeg Naudigastir"

Det andre ekspertene har klart å tolke ut av steinen så langt er et navn, Naudigastir. De mener det er personen som har laget steinen. En av setningene begynner med "Jeg Naudigastir".

De andre setningene på steinen er uforståelige for ekspertene. Eller, det vil si, de er rett og slett ulogiske. Det er blant annet en setning som begynner med aaa.

— Dette må vi rett og slett forske på, for dette er en skriftmåte vi ikke er kjent med. Vi må sammenligne det med gammelnorsk og latin, forteller ekspertene til fvn.no.

Flere undersøkelser

Fylkeskonservator i Vest-Agder, Frans-Arne Stylegar, er også på plass i hagen til familien Henriksen på Hogganvik. Stylegar fastlslår at de om noen uker skal gå løs på graven som har gjemt seg under den historiske runesteinen.

— Men det er ikke bare å gå i gang med stikkspaden. Det må godkjennes av riksantikvaren før vi går i gang med graven, påpeke Stylegar.

Og med tanke på at det for rundt 20 år siden ble funnet en grav fra år null på samme eiendom, vil det nå være naturlig å undersøke hele kollen.

Men helgens funn er uansett av det sensasjonelle slaget. Det er ingen tvil om at steinen er fra 400-tallet, og er laget av folk fra folkevandringstiden. Ekspertene håper nå at setningene på steinen kan avdekke hva personene som laget den tenkte og følte.