MANDAL: På lørdag skulle Arnfinn Henriksen, med god hjelp av sin sønn, flytte på den 500 kilo tunge steinen som ligger i hagen. På grunn av steinens størrelse og tyngde måtte de ta i bruk en gravemaskin for å få den bort, men da Henriksens sønn løftet på steinen med gravemaskinen så Arnfinn at det ikke var en vanlig stein.

— Jeg så skriften på undersiden med en gang. Jeg sa til sønnen min at han måtte sette ned steinen og passe på at den stod godt, så den ikke ramlet og ble ødelagt, forteller Henriksen, til fvn.no.

Runer

Skriften på undersiden var runer, og Henriksen, som er interessert i historie, prøvde å tyde noen av dem.

— Det er ikke lett. Runene kan jo ha forskjellige betydninger, alt etter hvilken rekkefølge de står i, sier Henriksen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

TYDELIG: Tegnene er tydelige på steinen, og vil trolig være lette å tyde for en ekspert. (Foto: Jarle R. Martinsen)

Det er ikke første gang Henriksen finner noe av historisk interesse i hagen sin. For 20 år siden fant han en grav på den andre siden av huset på Hogganvik i Mandal. Den ble datert til rundt år 0.— Jeg synes det er helt utrolig, svarer Henriksen, på spørsmål om hva han synes om at historien igjen dukker opp i hagen hans.

Fylkeskurator

I går hadde Henriksen besøk av fylkeskurator Frans-Arne Stylegar. Stylegar forteller at han hvert år får mange meldinger om helleristninger og runer der det viser seg at det er noe helt annet, men det var ikke tilfelle denne gangen.

— Dette ser absolutt ut som runer. Alle de tegnene jeg så var etter min oppfatning runer, fastslår Stylegar.

Den store runesteinen ser ut til å ha befunnet seg lenge i hagen. Og ifølge Stylegar er det ikke uvanlig at sånne steiner blir funnet med skriftsiden ned.

1500 år gammel

Det som derimot er uvanlig er funnet av steinen.

— Hvis denne steinen faktisk er det jeg tror, så er det over 100 år siden det dukket opp noe sånn i Vest-Agder. Det går mange år mellom hver gang man finner noe så sjeldent, sier Stylegar.

Stylegar har tatt kontakt runolog James Knirk ved Kulturhistorisk museum i Oslo for å få ham til å undersøke steinen slik at de med sikkerhet kan fastslå at den er så sjelden som Stylegar tror, å finne ut hvor gammel steinen er.

— I beste fall er den 1500 år gammel, tror Stylegar.

Han påpeker at han ikke kan være hundre prosent sikker på noen ting, men;

— Hvis jeg ikke hadde trodd på det jeg sa, så hadde jeg ikke sagt det. Dette er ikke en vanlig dag på jobben.

- Veldig spennende

Og hvis funnet i hagen til Arnfinn Henriksen er like spennende som Stylegar tror, så vil det være høyaktuelt å foreta flere undersøkelser i hagen.

— Vi må da vite mest mulig om området. Kanskje er det en grav der. Også må vi finne ut hvordan steinen har stått, sier Stylegar.

Og arkeologiske undersøkelser i hagen har Henriksen ingenting i mot.

— Steinen ligger i en grei kant av hagen så det blir ikke til noe særlig bry for oss. Jeg synes dette er veldig spennende, avslutter han.

PÅ HØYKANT: Steinen er nå under et telt ved gården på Hogganvik, og skal nå undersøkes av eksperter. (Foto: Jarle R. Martinsen)