KRISTIANSAND: I formiddag skal den tiltalte 22-åringen forklare seg i Kristiansand tingrett når straffesaken mot ham starter. Gjennom flere avhør hos politiet og i retten har tiltalte sagt at han ikke husker noe fra selve drapshandlingen. Han har imidlertid i sine forklaringer konkludert med at det er han som må være gjerningsmann.

Drapet skjedde i leiligheten i Østerveien mellom klokka 01 og 01.30. En lang rekke ungdommer hadde vært samlet til vorspiel. Til slutt var det vare tiltalte og hans eks-kjæreste igjen i leiligheten. Før selve drapet skal den drepte hatt telefonkontakt med flere personer og fortalt at noe var i ferd med å skje i leiligheten.

Ringte broren

Etter at jenta var knivstukket med et stort antall stikk med en 33 centimeter lang kokkekniv, ringte han selv til sin bror og en venninne og fortalte om det som hadde skjedd. Han flyktet etter hvert i en bil til Vigeområdet. Drapsvåpenet ble kastet på isen i Vigebukta, og senere gjenfunnet av politiet med blodspor som stammer fra avdøde.

Da politiet kom til leiligheten ble det gjort forsøk på å redde livet til jenta, men hun var så sterkt skadet at hun døde. De første politifolkene på åstedet var også med på pågripelsen av tiltalte på Vige. Han kom ut av et hus, og ble straks omringet av flere bevæpnede politifolk med verneskjold. Plutselig startet den tiltalte å knivstikke seg selv, men ble overmannet og brakt til sykehus med mindre skader etter selvskadingen.

13 vitner

Drapssaken i tingretten går over tre dager. Det skal avhøres 13 vinter, inkludert tre sakkyndige. To psykiatrisk sakkyndige har undersøkt 22-åringen, og deres konklusjon er at han ikke var bevisstløs eller psykotisk i gjerningsøyeblikket, og derfor strafferettslig tilregnelig. De to sakkyndige er lege/psykiater Gunnar Johannessen og Magne Thauler. Patolog og lege Sissel Rogde fra Folkehelseinstituttet (tidligere Rettsmedisinsk institutt) skal forklare seg om skadene som den drepte ble påført.

Det blir også lagt fram omfattende dokumentasjon over telefonbruken til avdøde og tiltalte før og etter drapet.

Bror vitner

Bror til tiltalte skal forklare seg for retten om vorspielet i leiligheten og telefonkontakten i etterkant av drapshandlingen. Også tiltaltes mor, som han dro til etter drapet, skal vitne.

Foreldrene til den drepte ungjenta skal følge forhandlingene i tingretten. Begge er av chilensk opprinnelse og får tolkehjelp i retten.

For tiltaltes forsvarer, advokat Sveinung Søndervik Johnsen, er bevisspørsmålet i saken uomtvistet, og for hans del dreier saken seg i første rekke om straffeutmålingen.