LYNGDAL: I løpet av to timer mandag ettermiddag var Brannvesenet Sør ute på to pipebranner; en i Hægebostad og en i Kvinesdal.

— Nå begynner sesongen for pipebranner, sier Tor Oddvar Torkildsen, seksjonsleder for beredskap i Brannvesenet Sør til fvn.no.

Fvn.no snakket med ham rett etter han var ferdig med de to pipebrannene.

— Den i Hægebostad gikk det greit med. Der holdt de på å ta ut sot nå, sier han klokken 17.30, og bekrefter at disse pipebrannene er de første han har jobbet med i høst.

Slukkingsarbeidet i Lervika i Kvinesdal gikk litt tyngre.

— Den var litt mer komplisert. Den er slukket, men vi måtte bestille feier til i morgen, sier han.

Nabo Ove Johansen Lund var vitne til brannen i Lervika ved 16-tiden.

— Jeg satt inne og så. Plutselig røyk det veldig. Det sto flammer opp fra pipa og det var veldig varmt, sier Johansen Lund.

«Motordur» i pipa

Torkildsen mener det første man bør gjøre hvis man oppdager pipebrann er å lukke all trekk og ringe brannvesenet.

- Hvordan oppdager man pipebrann?

— Det hører og kjenner du. Man kan høre en buldring fra pipa, akkurat som det er en stor motor som går. Etter hvert blir det også varmt. Har man en gammel pipe uten isolasjon, kjenner man varmen rimelig fort, sier han.

Hvis man har et åpent ildsted, for eksempel peis, er det verre å lukke for trekk. Da blir løsningen å prøve å få ut det som brenner, slik at man kan lukke spjeldet – men dette bør man vente med å gjøre til brannvesenet kommer.

Brødpose-trikset

For å forebygge pipebrann er første regel å fyre med tørr ved. Hvis man er i tvil om veden er tørr nok, har Torkildsen dette rådet:

— Legg en vedkubbe i en brødpose og knyt igjen. Legg den ved ovnen. Hvis det dogger på innsiden er veden for våt, sier han.

Ellers bør man unngå å brenne papir.

— Mye papir kan gi stikkflammer som også kan antenne pipebrann. Jeg vil heller anbefale tennbriketter for å få fyr, sier han.

I tillegg mener han det er uklokt å legge ovnen full over natta, slik enkelte gjør for at det skal være glør igjen til morgenen.

— Ikke la det stå over natta. Da blir det mye sot og det blir en ufullstendig forbrenning, sier han.

Slukker med salt

Dersom uhellet skulle være ute, er imidlertid brannvesenet parat – men ikke med vannslangen.

— Hvis vi hadde brukt vann, hadde pipa sprukket, sier Torkildsen, og fortsetter:

— Vi slipper oppi cirka en kilo med grov salt. Slukker det ikke da, hiver vi oppi en brødpose til. Når det dauer, feier vi pipa, siden det kan være glør igjen, forklarer Tor Oddvar Torkildsen.