EVJE OG HORNNES: — Det vi frykter aller mest er feilmontering av ovner og skorsteiner. Det kan føre til branner, advarer varabrannsjef Egil Kvitne i Setesdal brannvesen.

Kvitne vet at med dagens høye strømpriser går flere og flere forbrukere over til vedfyring. Noen monterer sine nye eller gamle ovner selv, uten å verken søke kommunen om det eller melde fra.

— En ny vedovn som skal kobles til det gamle hullet i skorsteinen, er meldepliktig, fastslår han.

Skal det bores nytt hull i skorsteinen og det skal monteres ny ovn, skal dette utføres av fagfolk. Også her er det meldplikt.

— En gammel ovn i nytt hull har du ikke lov til å montere i det hele tatt. Unntaket er antikvariske ovner, fra før 1940, sier Kvitne.

FARLIG. - Vi har sett branntilløp fordi folk ikke har satt inn de populære stålpipene riktig, sier han.

Kommer ei slik pipe ut av stilling, kan det lett bli brann ved at den kommer for nær treverket.

Ovner som blir montert for nær treverk er også noe brannfolkene advarer sterkt mot. Det verste Kvitne har sett var under et besøk i en nybygd fritidsbolig på Hovden.

— Der bodde en familie med to barn. Ikke hadde de røykvarsler, og skorsteinen var innfelt i treverket uten brannmur. Ovnen sto bare 10-15 centimeter fra treverket.

— Jeg skjønner ikke at dere tør sove her med to barn, sa jeg til familiefaren. Han trakk bare på skuldrene, sier Kvitne forferdet.

FOR STOR. Feier Olav Neset i Setesdal brannvesen har sett mange rare ildsteder og mye rar fyring i jobben sin. Rå ved, som gir mye soting, advarer han sterkt mot. Det kan føre til pipebrann. Dessuten setter folk ofte inn for store ovner.

— Ikke kjøp en vedovn som gir 10.000- 12.000 watt. Du får ikke utnyttet kapasiteten, og det ender med feilfyring. Du får soting fordi du kniper igjen trekken. Da legger det seg et belegg i skorsteinen med fare for pipebrann. En vedovn på 5000-6000 watt holder til et rom på hele 50 kvadratmeter, sier han.

Tommelfingerregelen fra brannfolkene er: Ta kontakt med kommunen eller brannvesenet når du ønsker å installere ovn, sette inn skorstein eller bygge brannmur. Det kan være livsfarlig å slurve med dette.