KRISTIANSAND: — Dette er en god og rettferdig avgjørelse fra høyesterett, sier Rafael Michelet, til fvn.no.

Han har hele tiden hevdet sin uskyld, og er glad for at han nå for en ny sjanse til å bevise nettopp dette i lagmannsretten..

— Jeg er bare glad for at jeg får en ny sjanse. Denne saken burde egentlig vært stoppet etter tingretten der jeg ble fullstendig renvasket, mener han.

Saksbehandlingsfeil

Michelet ble i Agder lagmannsrett dømt til sju års fengsel for å ha mishandlet åtte måneder gamle Byron Shane Attard til døde. Han anket på stedet, og nå har Høyesterett satt dommen til side.

Høyesterett mener Michelets rett til fritt forsvarervalg ble krenket i lagmannsretten, og opphever dommen.

I lagmannsretten ba Michelets advokat, Abdelilah Saeme, om å få advokatfullmektig Tom Barth Hofstad som medforsvarer, noe han fikk innvilget. Grunnen var at saken var svært kompleks.

Under forhandlingene ble Saeme syk, og forhandlingene fortsatt med Hofstad som eneste forsvarer. Dette skjedde på tross av Michelets ønske om at saken skulle utsettes. I dommen fra Høyesterett slås det fast at retten ikke hadde anledning til å utnevne Hofstad som eneste forsvarer, og de konkluderte med at det er begått en saksbehandlingsfeil og at saken må prøves på nytt.

- Skulle vært utsatt

  • Jeg mener saken skulle blitt utsatt da jeg ble syk, men ting gikk ikke som de skulle i lagmannsretten, sier Saeme, noe høyesterett altså var enig i.

Saeme mener det er helt åpenbart at Michelet ikke er skyldig.

— Jeg mener det definitivt ikke er bevis for at han skal ha gjort det han er siktet for, sier Saeme.

Advokaten til babyens mor, Ben Fegran, ble ikke overrasket over høyesteretts avgjørelse.

— Det var jo bare snakk om det faktisk var gjort en saksbehandlingsfeil. Men denne avgjørelsen betyr jo ikke at han er frikjent, sier han.

Han tror det blir veldig tøft for moren å måtte gå en ny runde i retten.

— Det blir nok helt forferdelig for henne, sier Fegran.

- Et mareritt

Michelet på sin side føler at han nå kan gå julen i møte litt lysere til sinns. Han legger ikke skjul på at tiden etter dommen i lagmannsretten har vært tung.

— Det har vært et mareritt. Et endeløst langt mareritt, og det er det enda. Jeg har slitt med søvnproblemer og traumer. Jeg har måttet gå jevnlig til lege for å få dekning til psykologhjelp, sier Michelet.

— Nå ser jeg frem til en lysere jul, selv om det er en runde igjen av saken. Men nå vil jeg prøve å legge saken bak meg for en stund, sier han.