De firesamarbeidspartiene H, Frp, V og KrF innkalte i dag til pressekonferanseom kommuneproposisjonen i Stortingets vandrehall kl. 14.00 torsdag.

KommunalministerJan Tore Sanner la i mai frem et forslag om en omfattende reform ogsammenslåing av dagens kommuner innen 2017, og nå er regjeringen ogsamarbeidspartiene kommet til enighet, skriver Aftenposten.

— Vi erglad for at det er flertall for kommunereformen, og at vi skal styrkelokaldemokratiet. Vi er glad for at KrF og Venstre har samarbeidet, og at detskal være tre folkevalgte nivåer videre i Norge. Dette skal ses på paralleltmed reformen for kommunene, sier leder av kommunalkomiteen på Stortinget, HelgeAndré Njåstad (Frp).

KrF ogVenstre er særlig glad for at man nå skal se på regionene — de ønsker at dagensfylkeskommuner skal erstattes med sterke regioner:

— Detteer viktig for å sikre at reformen blir en reell demokratireform der maktenflyttes ned nærmere folket, både fra fylkeskommunene, men også fra staten, sierGeir S. Toskedal (KrF).

- Vi erglad for at man nå også skal se på det regionale nivået, sier André N.Skjelstad (V).

Vendte tommelen ned

Regjeringensmål var å kunne presentere et helt nytt kommunekart i 2017 med et bredtflertall bak seg. Slik blir det altså ikke siden Ap ikke vil støtte reformen påStortinget.

SomAftenpostenhar omtalt, ønsker ikke Arbeiderpartiet å støtte den planlagtekommunereform på grunn av den utstragte bruken av sammenslåing vedtvang.

— Vi kanikke støtte regjeringens forslag slik det nå ser ut. Regjeringen åpner forutstrakt bruk av tvang hvis ikke kommunene konkluderer slik regjering vil. Detkan vi ikke støtte, sier Aps nestleder Helga Pedersen til Aftenposten.

Det synesHøyre lite om:

-Arbeiderpartiet sier de slutter seg til hovedlinjene i kommunereformen, menlikevel velger de å stille seg på sidelinjen. Da får man noen spørsmål mangjerne vil rette til Arbeiderpartiet, sier Høyres Frank Jenssen. Han utdyper:

-I 2010 sa Helga Pedersen at man gjerne kunne se for seg en kommisjon som skulletegne et nytt kommunekart og at man kunne vurdere bruken av tvang. I mai, da videpartementet la frem kommunereformen, sa man at det var for puslete. I dagmener Ap at reformen er for offensiv. Det tar vi til etterretning. Hvordan manskal få til en reform uten bruk av virkemidler – det får Ap svare på selv, sierJenssen.

Tvangssammenslåing

DaSanner presenterte kommunereformen i mai het det i forslaget at kommunene skalha frist på seg til 2016 med forslag til hvordan de kan slå seg sammen mednabokommunene.

Kommunersom ikke vil slå seg sammen, men som regjeringen ønsker skal slå seg sammen,kan vente å bli tvangssammenslått.

Regjeringenønsker å legger fram forslag til ny kommunestruktur for Stortinget våren 2017.Målet er at de nye sammenslåtte kommunene skal være på plass innen 1. januar2020. Etregjeringsutnevnt ekspertutvalg anbefalte før påske at kommunene bør ha minst15.000-20.000 innbyggere for å sikre en god oppgaveløsning, menSanner sadengang at regjeringen ikke vil stille et slikt krav til de nye kommunene.

Gjennomslag for KrF og Venstre

Ikommuneproposisjonen foreslo regjeringen å avvikle refusjonsordningen forbarnevernstjenester til enslige, mindreårige asylsøkere og at tilskuddøremerket til leirskoler skulle inn kommunenes frie midler. Etterforhandlingene med Krf og Venstre har man gått tilbake på dette.

Partieneer også enige å innføre en ny ordning der fylkeskommunene skal få såkalte fergeavløsningsmidlerdersom de bygger en bro eller tunnel for å erstatte en fergerute og atvekstkommuner skal få særskilt tilskudd for å møte utgifter knyttet tilbefolkningsvekst.

– Dettegjør vi samtidig som vi styrker kommunenes økonomi med nesten 5 milliarderkroner. Jeg er overbevist om at dette vil føre til en enklere og bedre hverdagfor folk flest, sier Njåstad.