— Jeg er åpen for at Lillesand blir en bydel i Kristiansand, dersom vi får beholde vår egen identitet og et visst selvstyre. Det forutsetter at Kristiansand viser raushet, sier Holmer-Hoven til Fædrelandsvennen.

Dersom interessen fra vest er lunken kan det bli mer aktuelt å slå seg sammen med Birkenes og Grimstad i Aust-Agder.

— Vi kommer til å vurdere flere alternativer. Det viktigste er at kommunen får et tjenestetilbud som gir innbyggerne den kvaliteten de trenger, sier Holmer-Hoven, som er gruppeleder for Høyre i Lillesand bystyre.

— Hvor ønskelig er det å bli en del av Kristiansand?

— Lillesand er Lillesand og lillesandere er lillesandere. Men det tvinger seg fram en reform og vi ønsker å sitte i førersetet fremfor å bli påtvunget endringer, sier Holmer-Hoven.

Jo flere av knutepunktkommunene vi kan få med, jo bedre er det.

Kristiansand må bli større

Holmer-Hoven og flere av hans kollegaer i bystyret i Lillesand etterlyser en klarere holdning fra naboene i vest om hva Kristiansand ønsker. Ordfører Arvid Grundekjøn (H) har foreløpig sittet relativt stille, men går nå langt i å antyde at en storkommune vil være det beste for Kristiansand og Sørlandet.

— Jeg ser at en del ordførere i Agder understreker at et sterkt Kristiansand er viktig for landsdelen. Det er også min vurdering. Vi er i dag Norges femte største by og bør ikke falle lenger ned på listen. Vi er avhengig av å bli behandlet som en av de store byene for å kunne løse de store vei- og kollektivprosjektene våre, sier Grundekjøn.

- Jo flere, jo bedre

— Hvor stor bør Kristiansand bli?

— Jeg vil ikke forskuttere konklusjonen, men intuitivt vil jeg si at knutepunktkommunene danner et område med felles interesser. Jo flere av knutepunktkommunene vi kan få med, jo bedre er det, sier Grundekjøn.

Knutepunktkommunene består i dag av Kristiansand, Lillesand, Birkenes, Søgne, Songdalen, Vennesla og Iveland. De sju kommunene har til sammen over 130.000 innbyggere. Det er omtrent like mange som bor i Stavanger, som i dag er Norges fjerde største by.

Lokalt selvstyre

Når det gjelder bevaring av lokal identitet og mulig selvstyre viser Grundekjøn til Oslo og hovedstadens ulike bydeler.

— Steder som Lambertseter, Tveita og Ullern har alle sine særpreg. Det fungerer bra i Oslo og jeg ser ingen grunn til at det ikke også skal fungere her, sier Grundekjøn.

I Lillesand skal politikerne nå etablere en gruppe som skal vurdere alternativene og ta kontakt med nabokommunene. Gruppen vil trolig bestå av ordfører Arne Thomassen (H), Helge Røed (Ap) og Arne Gulbrandsen (Frp).

Helge Røed er klar på at er mest naturlig å slå seg sammen med Kristiansand.

— Det er langt flere som pendler vestover enn østover. Det er felles bo- og arbeidsmarked som må være styrende for kommunesammenslåingen, sier Røed.

Vil heller til Grimstad

Arne Gulbrandsen mener derimot at Lillesand vil være mer tjent med en sammenslåing med nabokommunene i nord og øst.

— Bare Lillesand og Birkenes blir for lite, men dersom vi tar med Grimstad får vi en passelig stor kommune. Jeg tror ikke innbyggerne i Lillesand er tjent med å bli en del av stor-Kristiansand. Jeg tror det er behov for en kommune mellom de store byene Kristiansand og Arendal, sier Gulbrandsen.

Millioner til kommunene

Kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner la onsdag fram sin plan for hvordan Kommune-Norge skal reformeres.

— Vi bør gjennomføre reformen nå, fremfor å vente til man må, for da blir det langt mer smertefullt, sier Sanner.

Kommuner som sammenslått oppnår et innbyggertall på 10.000, vil få en reformstøtte på 5 millioner kroner. Ved enda flere innbyggere økes støtten ytterligere - opptil 30 millioner kroner.

Tar fram pisken i 2017

Sanner sier de nye kommunekartene først og fremst skal tegnes lokalt, men gjør det klart at han selv vil ta blyanten i hånd i 2017 dersom kommunene setter seg på bakbeina.

— Ingen enkeltkommuner skal kunne stanse endringer som er ønsket og hensiktsmessige ut fra regionale og nasjonale hensyn, sier han til NTB.

Endelig forslag til ny kommunestruktur skal legges fram våren 2017, og det nye Kommune-Norge skal stå klart 1. januar 2020.