— Det er nok en av de beste sesongene mine. Det er vanskelig å sammenligne, men det er en del år siden jeg har hatt ett så godt år, sier Håkon Opdal til Fædrelandsvennen.

- Flere sier du reddet plassen på egen hånd. Er du enig?

— Nei. Fotball er et lagspill, uansett hvordan du vrir og vender på det. Men keeperplassen er en av de posisjonene du blir mest lagt merke. Det krever sitt å bekle den rollen, svarer Opdal.

Tromsø, Lillestrøm, Mjøndalen

- Hva er dine høydepunkter i år?

— Tromsø (3-1-seier) hjemme. Det var sterkt å prestere så bra etter å ha blitt satt ut uten grunn i kampen før, sier Opdal og fortsetter:

Håkon Opdal gleder seg til juleferie etter en lang sesong. Han har bestemt seg for å bli i Start og Kristiansand i tre år til. Han er sikker på at det er mye potensial i klubben. Foto: Herman Folvik

— Lillestrøm-kampen (0-0). Det var ingenting annet å skrive om siden det ble målløst og jeg hadde den redningen. Så den var jeg veldig godt fornøyd med. - Er redningen av Fred Fridays heading din beste noen gang?

— Den er nok høyt oppe. Det er litt sånn at der skjønner du ikke hva som skjer. Jeg hadde fullstendig balanse og timingen satt perfekt, sier Opdal og går videre til det siste høydepunktet:

— Mjøndalen (1-1) hjemme. Lagmessig og jeg personlig var svak mot Sandefjord i runden før. Jeg er fornøyd med hvordan jeg reiste meg. Mjøndalen hadde flere store sjanser som jeg klarte å redde i en ekstremt viktig kamp. Målet mot Vålerenga var også gøy å få oppleve.

- Start har stort potensial

- Hvorfor blir du i Start i tre år til?

Hjemmekampen mot Tromsø er en av Håkon Opdals høydepunkter denne sesongen. 33-åringen leverte en strålende sesong og skal ha mye av æren for at Start spiller i eliteserien neste år. Foto: NTB Scanpix

— Jeg har lyst til å bidra til at Start kan bli et bedre lag og utvikle seg som klubb i riktig retning. Skal du ta de neste steget som klubb og enkeltspiller må du få et lag som fungerer. Det er laget som får frem enkeltspillere. - Hva skal til for at Start lykkes?

— Det har blitt gjort nødvendige grep her. Jeg har veldig respekt for den jobben som har blitt gjort utenfor banen, men den jobben må du fortsette å gjøre like bra. Det er en spennende prosess og jeg mener at Start har stort potensial til å få til noe, men da er de avhengige av riktige valg av trenere, ledelse og spillere.

- Har du mål om å gjenoppleve medaljer og landslagsspill?

— Ja, selvfølgelig, men hovedmotivasjonen min er å få Start til å utvikle seg og få fram mange bra spillere. Det tar litt tid, men samtidig ser du i fotball at det går veldig fort opp eller ned.

- Hvor lenge vil du spille?

— Det handler mye om motivasjon. Jeg synes kroppen funger veldig bra, men nå tar jeg disse tre årene først.

Trives fantastisk i byen

- Hvordan har du det i byen utenfor banen?

Håkon Opdals nye treårsavtale med Start ble presentert 14. desember på danskeferja. Foto: Herman Folvik

— Jeg trives fantastisk godt. Sønnen min har begynt på skole, samboeren har jobb, og hun minste er i barnhage som vi trives med. Det er en faktor for å lykkes på banen, at du trives utenpå. - Har du noe tanker om hva du vil gjøre etter karrieren?

— Ikke noe spesielt ennå. Jeg tar en utdannelse (bachelor i fransk og eksamen i statsvitenskap), og skal prøve å bruke den til noe.

- Vil du jobbe med fotball?

— Jeg er usikker. Jeg har tatt første C-trenerkurs, og vil kanskje ta B-kurs også. Jeg blir mer og mer interessert i den delen av spillet. Jeg har aldri tenkt at jeg skal bli trener eller fotballeder. For jeg har mange andre interesser som jeg kanskje vil utforske, samtidig som jeg spiller, så må jeg ta en avgjørelse når jeg slutter. Men det er noen år til forhåpentligvis, sier Opdal.

Han feirer julen hjemme i Odda og med en romjulsturnering han aldri har vunnet.