— Saken fra Songdalen er et klassisk eksempel på hvor dårlig det står til i mange kommuner. Dette gjør at mange handikappede avstår fra å delta i samfunnslivet, forteller Ole-Petter Sunde, leder av Norges Handikapforbund (NHF) region Agder.

Denne måneden har Handikapforbundet undersøkt 20 offentlige bygg på Agder. Bare 12 av dem var godt tilrettelagt for rullestolbrukere. De resterende var mer eller mindre utilgjengelige for bevegelseshemmede.

Uvitende

— Det er svært dårlig kunnskap om tilrettelegging blant landets ordførere. Åtte av ti svarer at offentlige bygg i deres kommuner er godt tilrettelagt for rullestolbrukere. Denne og andre undersøkelser viser en helt annen virkelighet, sier Ole-Petter Sunde.

Men det står åpenbart veldig dårlig til i Songdalen, som for øvrig ikke ble kontrollert av Handikapforbundet.

— Ordføreren er flau, og det bør han være. Det holder ikke å vente til et nytt rådhus står ferdig. Kommunehuset må gjøres tilgjengelig før. Jeg vil oppfordre ham til å ta kontakt med oss hvis han er i tvil om hvordan det kan gjøres, sier Ole-Petter Sunde.

Skjerpings

Han ber kommunene skjerpe seg, og mener det er en menneskerettighet å kunne bevege seg fritt.

— Rullestolbrukere føler seg ofte sterkt diskriminert. De blir behandlet som annenrangs borgere. Dette handler om kommunens holdning til innbyggerne sine, sier Ole-Petter Sunde.

I Flekkefjord får mange offentlige bygg stryk. Nyvalgt ordfører Reidar Gausdal (V) sier han ikke kan være bekjent at skoler og bibliotek ikke er tilfredsstillende for bevegelseshemmede. Han lover at kommunen skal se på dette.

Forskjellene er store fra kommune til kommune. Blant annet får Kristiansand skryt av NHF på Sørlandet.