FORT LAUDERDAL (FLORIDA): — Vi tenkte først vi skulle bli værende, men ble på det sterkeste oppfordret til å ta oss over til vestkysten av Florida. De fleste som har muligheten ser ut til å ha reist. Da vi til slutt dro så Fort Lauderdal nesten ut som en spøkelsesby. Vinduer og dører i butikker og restauranter langs strandpromenaden er spikret igjen med plater, og det er nesten ikke folk å se utendørs, forteller Einar Øgrey Brandsdal.

Skar ned kokosnøtter

Før familien Brandsdal som består av to voksne og tre barn, kjørte vestover til Naples, lukket de vinduslemmer og ryddet inn absolutt alle løse gjenstander. De måtte også skjære ned kokosnøtter fra palmene utenfor så ikke de skulle gjøre skader i uværet.

De to siste dagene før orkanen var ventet å nå Fort Lauderdale, gikk innbyggerne mann av huse for å hamstre drivstoff, mat og vann. Foto: Privat

— Før vi bestemte oss for å dra var det rene unntakstilstanden i byen. Folk hamstret mat og drikke. Etter kort tid var det umulig å få kjøpt vann. Det eneste vi fant i butikken var selters og cola zero. På bensinstasjonene var det lange køer. Jeg så to kvinner som nærmest begynte å slåss, da den ene mente den andre hadde sneket i køen, sier Einar Øgrey Brandsdal.Amerikanske myndigheter ba i forkant over to millioner mennesker evakuere utsatte områder langs østkysten.

Fulle hoteller

På grunn av alle som hadde evakuert østkysten av Florida, viste seg å være umulig å få tak i hotell på den andre siden av delstaten. Familien Brandsdal fikk overnatte hos gode venner som bor i Naples. Dermed slapp de unna med en to timer lang biltur.

Einar Øgrey Brandsdal. Foto: Arkiv

— Da vi dro vestover var det nesten ikke biler på veiene. Vi var nok blant de siste som dro. Det er flere andre sørlendinger som ferierer eller bor her, men jeg vet ikke om de har valgt å evakuere. Jeg tror nok også jeg hadde tatt sjansen på å bli værende om det ikke hadde vært for barna, sier Einar Øgrey Brandsdal.Kristiansandsfamilien har feriert i Fort Lauderdale de sju siste årene, men aldri opplevd annet enn finvær. Orkanen skal være det kraftigste som har rammet området siden 2005. De som opplevde uværet den gang forteller at deler av området var uten strøm i dagevis, og at drikkevannet lenge var fullt av bakterier.

Vi håper å kunne reise tilbake til Fort Lauderdale i løpet av fredagen. Vi skal feriere her en uke til, sier Einar Øgrey Brandsdal.

Nils Olaf Bakkan fra Øvrebø sikret seg torsdag ettermiddag (lokal tid) et bilde av palmene, før orkanen traff Fort Lauderdale og de måtte låse seg inne på hotellet. Foto: Privat

Reisefølge fra Øvrebø værfast

Nils Olaf Bakkan fra Øvrebø i Vennesla er også på ferie i Fort Lauderdale, men deres reisefølge som teller fire voksne og fire barn sitter værfast.

Øvrebø 1.jpg

— Vi har prøvd å få tak i hoteller vestover, men alt er fullt. Hotellet vi bor på ligger åtte kilometer fra sjøen, og de sier vi vil være trygge her. Det er likevel ikke noe gøy, og det er ikke fritt for at vi er nervøse. Ingen får gå ut av hotellet, og vi har fått beskjed om å ikke oppholde oss i nærheten av vinduer når orkanen treffer byen, forteller han.

- Alle veier stengt

Litt før klokka 15 torsdag (21 norsk tid), fortalte Nils Olaf Bakkan at alle veiene i området var blitt stengt. Dermed var det bare for de som ikke hadde evakuert å vente på orkanen.

Nå frykter reisefølget at de ikke kommer seg på det planlagte cruiset fra Miami på fredag.

Sitter fem meter fra sjøen

I en ferieleilighet Miami Beach sitter to familier fra Kristiansand og venter på orkanen. Vi er bestemte oss for å bli værende. Har tatt inn hagemøbler, handlet inn mat og vann for noen dager. Ingen får lov til å gå ut, forteller Lene Røstad.

Broren hennes, Gøran Røstad, forteller at uværet er ventet å nå dem med full styrke ved 20-tiden lokal tid, eller ved to-tiden natt til fredag norsk tid.

— Vi er blitt fortalt at vannet kan komme til å stige to meter. For øyeblikket ligger huset vårt en meter over sjøen, og bare fem meter fra sjøkanten. Huset vårt er av mur, og bør tåle en støyt. Dersom det blir for ille vil vi søke tilflukt i et rom i midten av huset. Vi er til sammen 10 personer, sier Gøran Røstad.

136 mistet livet i Haiti

Da den samme orkanen onsdag traff Haiti mistet minst 136 mennesker livet.

— Hele den sørlige kysten av Haiti, fra byen Les Cayes til Tiburon, er totalt ødelagt, sier Pierre-Louis Ostin til nyhetsbyrået AFP.

Dødstallet ble tidligere torsdag oppgitt å være 23. Orkanen Matthew, som har en vindstyrke på opptil 70 meter per sekund, er ventet å ramme kysten av Florida sent torsdag kveld lokal tid, natt til fredag norsk tid.