Kraftig orkan nærmer seg – masseevakuering i USA

Over 2 millioner mennesker i Florida, Georgia og South Carolina har fått ordre om å forlate sine hjem i påvente av orkanen Matthew.

Publisert:

Folk tar seg en tur på Miami Beach mens de venter på at orkanen Matthew skal ramme kysten av Florida. Foto: Javier Galeano / Reuters / NTB scanpix

  • NTB
Denne artikkelen er over tre år gammel

Orkanen er nå oppe i kategori fire, noe som betyr at den vil ha en vindstyrke på opptil 70 meter per sekund når den treffer strendene i Florida sent torsdag kveld lokal tid, natt til fredag norsk tid.

Frykten er stor for at uværet skal legge hele boligområder øde, slik det har gjort i Haiti.

– Evakuer, evakuer, evakuer. Tiden er i ferd med å renne ut, sa Floridas guvernør Rick Scott torsdag morgen lokal tid.

– Dette er en farlig storm. Den har allerede tatt livet av mennesker. Vi bør frykte den samme effekten i Florida, la han til.

LES OGSÅ:

Les også

Måtte søke tilflukt for orkanen

Minst 108 mennesker har mistet livet i den kraftige orkanen som rammet Haiti onsdag.

Verste siden 2005

Matthew er det kraftigste uværet som har rammet Karibia og USA siden Wilma og Katrina i 2005. I Florida har hele 1,5 millioner mennesker fått ordre om å evakuere.

Torsdag formiddag hadde hundretusener av mennesker allerede spikret opp plater foran vinduene på husene sine, tatt med seg sine viktigste eiendelene og reist lenger inn i landet.

Allerede torsdag formiddag var over 3.000 mennesker innkvartert i 48 skoler, som for anledningen er gjort om til evakueringssentre. Pasienter er flyttet fra to sykehus som ligger nær kysten.

Enkelte personer våget seg fortsatt ut på Miami Beach torsdag, noen timer før orkanen var ventet å ramme kysten av Florida. Foto: Javier Galeano / Reuters / NTB scanpix

Fornøyelsesparkene i Orlando var fortsatt åpne på formiddagen, men situasjonen overvåkes kontinuerlig, og Disney World har avlyst en Halloweenfest.

Dreier nordover

Etter å ha truffet Florida, er det ventet at orkanen vil dreie nordover. Sent fredag kveld eller tidlig lørdag morgen lokal tid er den ventet å passere rett utenfor kysten av South Carolina.

I Georgia, som ligger rett nord for Florida, har myndighetene gitt ordre om at seks distrikter langs atlanterhavskysten skal evakueres. Også folk i lavtliggende områder i innlandet blir anbefalt å søke ly lenger inn i landet.

Orkanen har på sin vei rammet Haiti og deler av Den dominikanske republikk.

Også den østlige delen av Cuba ble rammet. Der var vindkastene oppe i 64 meter per sekund.

Publisert:

Les også

  1. Det sørlige Haiti isolert etter at bru kollapset i orkanen

Fædrelandsvennen ønsker en god og åpen debatt. Her kan du bidra med din mening.