Åse Eikeland, høyrepolitiker som stemte mot høyrepolitikk Foto: Odd-Inge Rønning Uleberg
Olav Aasen, høyrepolitiker som stemte mot høyrepolitikk Foto: Frode Lindblom

Torsdag var det kun Frp som støttet sin egen regjerings forslag, da høringssaken om konsesjonsloven skulle behandles i bygg-og miljøutvalget i Vennesla.

Høyres Åse Eikeland og Olav Aasen støttet dagens regelverk og stemte sammen med Ap, Sp og KrF for å beholde konsesjonsloven.

Les også:

Les også:

— Må du spørre?

— Må du spørre meg om dette? Dette er vanskelig for meg. Jeg har vaklet, og jeg vet ikke helt ennå. Jeg er i tvil. Men jeg synes vi må sikre bosetting på landsbygda og hindre at rikfolk kjøper opp gårdsbrukene i Norge, sier hun.

Olav Aasen sier:

— Jeg er helt uenig med min egen regjering i denne saken. Jeg er en landsens mann og av bondeætt. Vi må sikre landsbygda mot avfolking, og da må vi ha boplikt og prisregulering av gårdsbruk. Gårdene må ikke bli så dyre at folk ikke kan leve av dem, sier han.

Toleranse

Gruppeleder i Vennesla Høyre, Bernt Slettedal, synes ikke uenighet er greit, men mener det må kunne tolereres:

— Det er en høring. Da synes jeg de to måtte få lov å stemme etter egen samvittighet. Det ble aldri avgjørende dette. Saken kommer til kommunestyret. Der støtter jeg bortfall av konsesjonsloven, som er Høyres politikk, sier Slettedal.

Han kaller konsesjonsloven en unødvendig innblanding i folks rettigheter.

— Eiere av landbrukseiendommer må få samme rett til å omsette det de eier, som vi andre har. Og ungdom og andre må få lov til å kjøpe fritt - uten politisk overstyring.