KIRKEASYL: Ivica Prelevic gikk i kirkeasyl hjemme hos presten Christoforos Schuff og hans familie. Her spiller familiene fotball sammen i hagen i Songdalen. Engasjementet for den kosovoserbiske familiene, er en av grunnene til at Schuff nå hedres med Diakoniprisen. Foto: Kjartan Bjelland
SOLIDARITET: Ukjente gjerningsmenn tente på tingene til tiggerne under Vesterveibrua i mai i fjor. Da laget Christoforos Schuff en solidaritetsmarkering og satte seg ned med dem. Foto: Sondre Steen Holvik
DIAKONI: Diakoni er et begrep for kirkens omsorgsarbeid. Christoforos Schuff jobber ikke som diakon, men hedres med diakoniprisen fordi han har engasjert seg for en rekke svake grupper. Foto: Kjartan Bjelland

KRISTIANSAND/SONGDALEN: Diakonforbundet i Agder og Telemark har bestemt seg for å hedre den ordtodokse presten Christoforos Schuff. Onsdag mottar Schuff Diakoniprisen.

— Dette gjør vi fordi han har vist solidaritet med svake grupper i utsatte situasjoner, og talt deres sak. Han har støttet romfolket og tiggere, og har hatt kirkeasyl i sitt eget hjem, sier Mette Stoveland, som er sognediakon i Vågsbygd menighet.

Diakonene verdsetter også Schuff arbeid som en talsmann for enkel livsstil, økologisk mat og rettferdig fordeling.

Bredt arbeid

— Vi synes Fader Christoforos inspirerer til uredd diakoni og evangeliet i handling, og diakonene i Agder og Telemark er stolte over å gi prisen til han, sier Stoveland.

Det var i 2010 at det kosovoserbiske ekteparet Vera og Ivica Prelevic og deres tre barn flyttet til den ortodokse kirken i Songdalen, som er i familiens Schuffs hjem. Ekteparet Prelevic gjemte seg for politiet etter avslag på sin asylsøknad. De bodde der noen måneder, før de til slutt returnerte frivillig til Serbia.

De siste to årene har Schuff vært svært synlig i arbeidet med tiggere fra Romania, og han har lært seg å snakke romani. Schuff har hjulpet tiggerne i møter med det offentlige, og med å finne arbeid som kan få dem bort fra gata til inntektsbringende arbeid. Han har også engasjert seg, sammen med en rekke andre enkeltpersoner, menigheter og organisasjoner, i arbeidet med sanitærbrakka på KMV-tomta.

Prisen består av et maleri av helgenen Sankt Christopher, malt av Olga Nilsen.

Synlig

Selv tar presten, som i januar fortalte omverden om sin diagnose med uhelbredelig lymfekreft, imot prisen med både glede og ydmykhet.

— Jeg er glad for denne prisen. Men det er mange som har bidratt i de sakene som nevnes. På en måte har jeg kanskje gjort noe dumt, siden jeg blir mer synlig enn de andre.

— Hva mener du?

— Det er mye viktig arbeid som gjøres av mange ulike mennesker, både det som synes og det som ikke synes så godt. Men noen må stå opp og si høyt ifra når urett skjer, og jeg har av og til fått den litt synlige rollen, sier Schuff.