— Det er mange som har ventet lenge og lengtet etter å få stå foran Guds alter med sitt liv, og gi sitt samliv som homofil en forpliktelse og livslang ramme, sier sokneprest Sigmund Kruse i Hellemyr kirke.

— Det er gledelig at Presteforeningen går ut med dette standpunktet, som er en helt naturlig følge av lærenemndas konklusjon og bispemøtets argumentasjon. Når det er teologisk godt begrunnet at homofile kan vies i kirken, og bispemøtet sier dette ikke lenger er en sak som vil splitte kirken, er jeg glad for at Presteforeningen trekker konklusjonen og sier ja til å vie homofile i kirken, sier Bjarte Leer-Salvesen i Kirkens Bymisjon i Kristiansand.

Ikke splittelse

De to prestene sier de er forberedt på at det kan bli en smertefull endring for kirken, den dagen homofile kan vies. Men de tror kirken vil forbli samlet, selv om kirkemøtet neste år kan komme til å endre dagens praksis slik både biskopene og Presteforeningen har indikert.

— Det er kraft i at kirka har stått samlet og trygt gjennom alle konflikter og store teologiske diskusjoner, sier Leer-Salvesen.

— Jeg tror folk flest har respekt for at kirka kan ha interne diskusjoner, samtidig som det er klima for å stå sammen, sier Sigmund Kruse, som viser til at det bare er noen få år siden fraskilte ble avvist av kirken når de ville gifte seg igjen, eller at kirken stengte ute faddere som var samboere.

Stenges ute

De to prestene mener alt nå ligger til rette for at kirken endelig kan åpne dørene for alle. Ordningen som bispekollegiet antydet som kompromiss mener de vil gi fortsatt forskjellsbehandling av mennesker.

— Mennesker er skapt i Guds bilde. Jesus åpnet døren for alle, minner Kruse om.

— Det er et ganske radikalt standpunkt å holde tilbake en velsignelse, ikke minst for en hel gruppe mennesker, påpeker Leer-Salvesen.

Vranglære

De to prestene er forberedt på at de nå vil bli beskyldt for vranglære.

— Men jeg er stolt av kirka som har våget å gå inn i dette så åpent. At vi har holdt kirka samlet, at vi har levd med to ulike syn og kommet fram til at dette er det teologisk enighet om, sier han.

— Hva vil dere si til dem som nå melder seg ut av Presteforeningen?

— Det er kjempetrist. Jeg hadde håpet vi kunne leve side om side med to ulike syn. Vi har alltid hatt åpenhet for en kirke i endring. Vi har endret syn på gjengifte og på kvinnelige prester, for eksempel. Det har vokst fram en ny respekt i et mer tolerant samfunn, sier Kruse og fremhever verdien av en kirke som ikke diskriminerer.

Leve ut sin seksualitet

— Hvis mennesker ikke skal få leve ut sin seksualitet, kan de da være et helt menneske? spør Kruse.

— Mennesker må erkjenne at jeg som skapt er i guds bilde, også med min seksualitet, skal få bejae det livslange løftet til et annet menneske og være elsket. Jeg tror ingen kan leve uten, sier Kruse.

Fire utmeldt i protest

— Amatørmessig handling av en fagforening som skal favne alle medlemmer. En bommert av de sjeldne. Det hadde vært helt naturlig med en høringsmulighet på et så kontroversielt forslag, sier sokneprest Tom Martin Berntsen i Landvik kirke i Grimstad, som ikke er bekvem med det han karakteriserer som en politisering av fagforeningen, og derfor meldte seg ut onsdag.

— Det er uheldig at fagforeningen tar så tydelig side når de vet medlemsmassen er delt, sier sokneprest Kathrine Tallaksen Skjerdal i Høvåg.

— Jeg er skuffet over at Presteforeningen velger en så ensidig radikal profil, skriver hun i utmeldelsen sin.

— Jeg ønsker meg en fagforening som er fagforening. Det kirkepolitiske og teologiske skal skje i andre fora, sier hun.

Sokneprest Ragnhild Synnøve Lied i Lyngdal kirke sier hun melder seg ut torsdag.

— Jeg ble satt ut og er svært skuffet. Fagforeningen skal jobbe for gode arbeidsforhold, ikke teologiske stridigheter, og ikke i en kontroversiell sak som dette, sier hun.

— Kan du være prest i en kirke som vier homofile?

— Det vil være vanskelig. Jeg vil i alle fall benytte med av reservasjonsretten, sier hun.

I tillegg har kapellan Svein Lilleaasen i Grimstad kirke meldt seg ut av Presteforeningen.

Fire prester utmeldt av Presteforeningen

- Overraskende!

stein reinertsen2.jpg Foto: Erling Hægeland

— Dette var overraskende fra Presteforeningen. De skal være forening for alle prestene. De bør ikke bli aktør i dette, men favne alle, sier biskop Stein Reinertsen .- Nå har de likevel valgt å bli aktør. Det er en bevisst handling, sier han.

— Hvilken betydning kan uttalelsen få for kirkemøte?

— En skal ikke overvurdere betydningen av den.

— Kan du være biskop for prester som vier homofile?

— Jeg vil ikke nekte noen å bruke en vedtatt liturgi. Men liturgi er også uttrykk for kirkens lære. Det blir derfor viktig hvordan liturgien blir, sier han.