KRISTIANSAND: — Vi antar at mellom 100 og 200 dør av denne sykdommen hvert år, sier overlege Arne Brantsæter ved Folkehelseinstituttet.

Han er spesialist i infeksjonssykdommer og har fulgt situasjonen i Vest-Agder i januar og februar med stor interesse.

— Det er sjelden at vi opplever så høye rater som i Vest-Agder i vinter, men vi ser allikevel ikke bort i fra at det kan være en tilfeldighet, sier han.

Men dersom det ikke er tilfeldig, tror Brantsæter at det i denne perioden utviklet seg en svært hissig form av bakterien, kun i Vest-Agder.

1000 blir alvorlig syke

— Bakterier endrer egenskaper og kan av og til bli svært hissige. Det er bakteriens måte å overleve på. Kanskje er det det som har skjedd i Vest-Agder, sier overlegen.

Hvert år blir rundt 1000 nordmenn alvorlig syke på grunn av pneumokokk-bakterien.

— Vi har mangelfull informasjon på dette området, men regner med at mellom 100 og 200 av disse dør av sykdommen, sier Brantsæter.

I Norge kan sykdommen behandles med penicillin, men det er en fare for at den kan bli resistens slik som i store deler av Europa.

Vaksine kommer

På grunn av en høy forekomst hos de yngste barna i Norge, innføres det nå en ny vaksine mot bakterien. Vaksinen vil bli en del av barnevaksinasjonsprogrammet fra 1.juli i år.