KRISTIANSAND: — Nå vil vi prøve å finne ut om bakterien har endret egenskaper og blitt mer hissig, sier assistentlege Silje Jørgensen på Sørlandet sykehus.

Hun vet ikke hvorfor det var så mange mennesker i Vest-Agder som fikk infeksjonen rett etter jul. Jørgensen beroliger med at langt færre er smittet av pneumokokk-bakterien i mars og april.

— Nå er vi tilbake på landsgjennomsnittet igjen, sier hun.

I januar og februar fikk 11,2 mennesker per 100. 000 livstruende pneumokokk-infeksjon i Vest-Agder, mot et landsgjennomsnitt på 4,2. Tilstanden kjennetegnes ved at helt vanlige pneumokokk-bakterier «sniker» seg over i blodbanen eller i spinalvæsken og forårsaker en livstruende infeksjon.

— Tilstanden er en slags blodforgiftning, forklarer Jørgensen.

Uten behandling vil trolig alle smittede dø. Selv med penicillinbehandling døde seks av de 18 som ble innlagt på sykehuset i Kristiansand i januar og februar. Alle var røykere eller tidligere røykere.

Amputasjon

Sykdomsforløpet til de 18 var hissigere enn i tidligere år, og dukket opp i en aldersgruppe som vanligvis ikke får pneumokokk-infeksjon, 50-60-åringer.

Mange av pasientene kom til sykehus etter en kort sykdomsperiode med svært alvorlige tilstander. Tre av dem hadde septisk sjokk, syv hadde behov for hjelp til å puste og tre hadde svikt i blodets koagulasjonssystem. Halvparten hadde behov for intensivbehandling. Bare en av de fem som ble lagt i respirator overlevde. En pasient fikk alvorlig hudblødninger på grunn av koagulasjonssvikt og måtte amputere begge beina.

Dramatisk

Jørgensen har kartlagt de 18 tilfellene og fant at 12 av pasientene hadde underliggende sykdommer som gjorde dem mer sårbare for pneumokokk-infeksjon (hjerte-, lunge- og nyresykdommer). To var i en elendig ernæringsmessig tilstand. Tre av de seks friske som fikk sykdommen var barn. Et barn hadde ørebetennelse med feberkramper. Et annet hadde hjernehinnebetennelse med verkebyller. En tredje hadde lungebetennelse. Alle ble reddet.

— Pneumokokk er en bakterie som mange har i nese og svelg. Det er den vanligste årsaken til hjernehinnebetennelse og lungebetennelse. Det spesielle i de 18 tilfellene er at bakterien har kommet seg over i blodbanen eller spinalvæsken, forklarer Jørgensen.

Vaksine

Den gode nyheten er at bakterien i Vest-Agder ennå ikke er motstandsdyktig mot penicillin, slik den er mange steder ellers i Europa.

Det finnes vaksine mot pneumokokk-bakterien.

— Den kommer inn i det faste vaksinasjonsprogrammet til barn fra i sommer av, opplyser Jørgensen.

Det finnes også en vaksine beregnet på voksne.

— Voksne som har nedsatt immunforsvar skal vaksineres. Det skal også alle som tidligere har hatt denne livstruende tilstanden, sier Jørgensen.

Hun har gått gjennom utskrivingsbrevene til fastlegene for de 12 som overlevde infeksjonen.

— Der har utskrivende lege glemt å nevne at pasienten bør få pneumokokk-vaksine, påpeker Jørgensen.

Vaksinen beskytter ikke godt mot vanlige lungebetennelse, men mot at bakterien skal komme seg inn i blodet eller spinalvæsken.

Verken Aust-Agder eller Rogaland hadde samme høye forekomst som Vest-Agder.