KRISTIANSAND: — Det er nedverdigende. Ekstremt nedverdigende. Du står på utstilling når du står i kø for å få overnatte på Natthjemmet, og det er ikke sikkert du får plass, sier Kenneth Natvig.

Tak over hodet

I går kveld var han heldig. Han kunne legge seg på Natthjemmet til Bymisjonen.

Det er førstemann til mølla på de fem overnattingsplassene, og Kenneth står ofte i kø to timer for å få plass. Kommer han for sent, må han dra opp i Baneheia eller Jegersberg og sove der.

— Men det er ikke lett å få sove når du ligger i skogen og det regner, forteller Kenneth.

— Mange sover hos familie og venner, men jeg føler jeg har brukt opp familie og venner, sier han.

Vi er med han på en liten vandretur gjennom byen. Innom butikken for å kjøpe loff, ned i Gravane for å mate svanene.

— Det er min store hobby, forteller Natvig. Slik får han de lange timene på dagen til å gå.

Han drømmer om en bolig litt vekk fra byen der han kan få ro og frihet.

HOBBY: Kenneth Natvig forteller at det er hans store hobby å mate svanene. Foto: Hilde Moi

Grunnmur

Det blir mye tenking når han vandrer rundt hele dagen.

— Bolig er grunnmuren i et menneskes eksistens. Uten bolig eksisterer du i et vakuum. Du eksisterer, men du eksisterer ikke.

— Du er liten fra før av når du kommer til boligkontoret for å få bolig. Du har ikke så mye å stille opp med. En mann mot makten.

Selv har han anmeldt både sosialkontoret og boligkontoret. Han har vært på ordførerens kontor og bedt om hjelp, og er invitert opp til den nye ordføreren. Nå har han vært bostedsløs i 13 måneder, og mener politikerne bør få øynene opp for situasjonen blant byens bostedsløse.

Fått tilbud

Det hører med til historien at Kenneth har fått et tilbud og bolig fra kommunen, men han kunne ikke akseptere betingelsene kommunen stilte. Kommunen satte, ifølge Kenneth, krav til innbo og ønsket å låse seg inn i leiligheten uanmeldt og når de ville.

— Jeg føler samfunnet vil ha oss vekk, oss outsidere. Vi blir plassert i båser. Men jeg tror ikke de finner noen bås til meg. Jeg faller mellom alle stoler. Jeg er ikke syk nok, ikke psykisk syk nok og ikke rusavhengig nok til å få et tilbud, sier han.

— NEDVERDIGENDE: Det er nedverdigende. Ekstremt nedverdigende. Du står på utstilling når du står i kø for å få overnatte på Natthjemmet, og det er ikke sikkert du får plass, sier Kenneth Natvig, som denne natta var heldig og fikk plass på Natthjemmet til Bymisjonen. Foto: Hilde Moi