KRISTIANSAND/MANDAL: — Jeg har ikke undersøkt ulykkesbilen grundig, men jeg har sett innvendig i den. En BMW 1998-modell er meget godt sikkerhetsutstyrt med seks airbager og beltestrammere foran. Belter er brukt og alt har virket som det skal, sier Trond Boye Hansen, ekspert på kjøretøys innvendige beskaffenhet i Statens havarikommisjon for transport til Fvn.no.

— Jeg pleier å si til ungdom at de bare ikke må kjøre rundt i disse 85-modellene. De er farlige. Men i dette tilfellet har de forulykkede sittet i en svært sikker bil. Det store spørsmålet er hvorfor den skar ut og over i feil kjørebane. Hva var det egentlig som skjedde, sier Boye Hansen.

Sammen med havariinspektør Martin Visnes og representanter for veivesenet kom han lørdag ettermiddag til Sørlandet for å undersøke ulykken hvor fire unge mennesker omkom fredag.

Avventer rapporter

Havarikommisjonen var i Falcks lokaler på Dalane for å se på ulykkesbilene og de var på selve ulykkesstedet på E 39 i Trysbakken i Søgne.

— Ved så store ulykker, rykker vi ut. Nå er vi i en oppstartfase. Vi ønsket å se forholdene med selvsyn, og vi har fått informasjon om alle deler av ulykken. Nå skal vi avvente alle rapporter fra ulykken, før vi vurderer om vi skal starte en egen gransking, sier Visnes, som sier det er altfor tidlig å mene noe om årsaken til ulykken.

— Vår jobb er ikke å fordele skyld og ansvar, men å undersøke store ulykker for å se om det er årsaker som kan gjøres noe med – om det er noe å lære. Hvis vi starter gransking, vil vi dyp-analysere alt fra veiens beskaffenhet til kjøretøyet, trafikkbilde, sjåfør-opptreden og en rekke andre forhold, sier han.

- Kan ha fått vannplaning

Representanter for politiet gikk lørdag ut med informasjon om at bilen med de fire unge kan ha fått vannplaning mens den passerte en annen bil opp Trysbakkene.

— Det blir spekulasjoner. Jeg vil ikke si noe om det. Det er for tidlig å peke på noe spesielt, sier lensmann i Søgne og Songdalen og etterforskningsleder for ulykken, Terje Pedersen, til Fædrelandsvennen.

Pedersen sier et vitne så ulykken godt i tillegg til lastebilsåføren. Vitne satt i bilen som ble passert av BMW,en med de fire unge oppover bakken.

— Begge skal avhøres over helgen. Det er ikke en komplisert sak å etterforske dette. Men vi får ta ting etter tur. Nå i helgen er det fokus på sorg, minnesamvær og ivaretakelse av pårørende, sier Pedersen.