VALLE: Politiet har lagt beslag i Ford Mondeo'en til sogneprest Arne Skare etter at han lørdag havnet i buskene ved Rotemo nord for Valle sentrum fordi bremsene skal ha sviktet. Kriminaltekniske etterforskere var bare timer etter uhellet i Valle og undersøkte bilen.

— Det var ingen god følelse å kjenne bremsepedalen gå rett i bunns i 80 kilometer i timen, sier Skare til Fædrelandsvennen.

Han hadde kjørt seks, sju kilometer nordover riksvei 9 fra prestegården på vei til konfirmasjonsgudstjeneste i Bykle da varsellampene som viste bremsesvikt begynte å lyse.

— Jeg prøvde å svinge av ved velteplassen på Rotemo for å sjekke hva som var galt, forklarer han. Dermed braste han inn i noen busker før bilen stanset. Den fikk skader i fronten og skjermen. Selv smalt han pannen i sideruta.

— Jeg kjenner det i nakken, men er glad det ikke gikk mye verre, sier han.

Truet flere ganger

Sognepresten mottok i september to truende, anonyme brev der han ble bedt om å forlate bygda.

I slutten av mars kom nok et brev med truende innhold.

I slutten av april fant sognepresten en side av menighetsbladet Vegleiaren spiddet med kniv mot nakkestøtten i bilen hans. Dette ble oppfattet som drapstrussel. Hele bygda slo ring rundt presten sin og arrangerte solidaritetsmarsj.

Arne Skare legger ikke skjul på at han setter lørdagens hendelse i sammenheng med de tre tidligere truslene.

— Jeg er ikke redd for å bo i Valle, sier han likevel.

Tatt ut av tjeneste

På grunn av de uklare omstendighetene rundt trafikkuhellet ble det mandag besluttet å ta Skare midlertidig ut av tjeneste.

— Med tanke på det som har skjedd tidligere ser vi alvorlig på saken. Av sikkerhetsmessige grunner er presten derfor tatt ut av tjeneste, sier personalsjef ved bispekontoret i Agder og Telemark, Torbjørn Køhn, til fvn.no.

Politiførstebetjent Dag Hovden ved Valle og Bykle lensmannskontor er knapp i sine kommentarer. Han vil ikke si om politiet ser lørdagens hendelse i sammenheng med de tre andre truslene mot presten og hans familie.

— Vi kan bekrefte at det har skjedd et trafikkuhell med uklart hendelsforløp og at saken etterforskes, sier han.