KRISTIANSAND: — Det burde være slik at behandlende institusjoner sørget for å ha nødvendige ressurser til både å stoppe rømninger, og hente disse tilbake når de uteble. Den siste oppgaven synes det som mange uten videre seremoni forventer at kun politiet skal ta seg av, skriver Bård Austad i rapporten.

Les mer om den oppsiktsvekkende rapporten om barnevernet og forholdet til politiet i Fædrelandsvennen lørdag.

Agder politidistrikt har sett seg lei etter at hundrevis av ungdommer i mange år rømmer fra barnevernsinstitusjoner på Agder. Politiet får sakene «i fanget» og må lete etter ungdommene, som skaper mye kriminalitet og utsettes for mye kriminalitet når de er på rømmen.

Problemet for mange institusjoner er at den såkalte rettighetsforskriften fra 2003 hindrer ansatte å bruke makt overfor vanskelig ungdom.

Politioverbetjent Hans Martin Skovly ved forebyggende enhet har hentet inn informasjon fra alle Norges politidistrikter, og forrige uke sendte han den til barne- og likestillingsminister Anniken Huitfeldt. Rapporten viser at rømninger er et kjempeproblem over hele landet.

— Ansatte i barnevernet har en vrangforestilling om at «vi har jo ikke lov til å holde dem tilbake» eller å «ta i dem», kommenterer Austad syrlig i rapporten.