ARENDAL / KRISTIANSAND / BYGLAND: Nå er 13-åringen nok en gang involvert i en lignende sak. Sammen med en 15-åring skal de ha stjålet en rød Ford Fiesta i Arendal. Begge guttene er fra Kristiansand, men har til daglig tilhold på barnevernsinstitusjoner i Aust-Agder.

Den forrige turen endte brått for 13-åringen og tre unge kamerater i aldersgruppen 13 — 15 år. En politipatrulje forsøkte å stoppe bilen på natta, men bilføreren stakk da av fra politiet. Resultatet ble en politijakt hvor politiet brukte helikopter.

Turen endte etter 30 mil på veien da bilen krasjet i en tunnel på Grorud i Oslo og havnet på siden. Bilen tok fyr etter at det oppstod bensinlekkasje fra bilen.– 13-åringen har definitivt vært involvert i slike saker før, bekrefter leder ved forebyggende avsnitt ved Kristiansand politistasjon, Hans Martin Skovly, til fvn.no.

Observert av politimann

Tidlig søndag kjørte de to med den stjålne bilen fra Arendal til Kristiansand, og fortsatte oppover langs rikvei 9. En politimann som ikke var på jobb observerte den ene av guttene og kontaktet politikollegaer som begynte å lete etter guttene. Patruljer fra Søgne og Kristiansand brukte lang tid på å gjennomsøke flere områder på Høietun.

– Bilen ble observert, men politiet mistet bilen ganske fort. Da vi fikk ny melding ble det klart at den hadde kjørt utfor i Setesdal. De har nok kjørt villmann oppover, sier Skovly. Turen guttene har kjørt er rundt 15 mil.

Den stjålne bilen havnet oppå en fender ved Fånefjellstunnelen i Bygland kommune. Etter det fvn.no kjenner til skal bilen ikke ha fått store skader i uhellet, men guttene kunne ikke kjøre videre.

Pågrepet hjemme hos mor

Noen timer senere ble 15-åringen pågrepet hjemme hos sin mor hjemme i Kristiansand. Politiet har foreløpig ingen formening om hvordan de to guttene kom seg fra Bygland til Kristiansand. Politiet har ikke oversikt over hvor 13-åringen oppholder seg.

– 15-åringen ble etter hvert avhørt og deretter overlatt i barnevernets kontroll. Det er en ung gutt som er en kjenning av politiet, sier etterforsker Vigdis Songedal ved Arendal politistasjon, til fvn.no.

Foreløpig er det ikke tatt ut noen formell siktelse mot 15-åringen, men han vil ifølge Songedal bli siktet for bilbruksstyveri og tyveri av drivstoff fra en bensinstasjon i Arendal.

Skal få profesjonell hjelp

Det er forebyggende avsnitt hos politiet som har fått ansvaret for saken. En rekke etater skal nå jobbe med saken for å unngå at lignende saker gjentar seg.

– Vi må hører med barnevernet og Bufetat om hva de tenker om saken. Det er viktig å sikre at dette ikke skjer igjen, sier Skovly, som legger til at en representant for fylkesmannen også skal jobbe videre med saken.

Politiet ser særdeles alvorlig på saken og er langt fra den eneste hvor barn rømmer fra institusjoner. Det har vært en kraftig økning i rømninger fra institusjoner. Se mer om saken på fvntv klokka 17.30 i dag.