Det fastslår Justisdepartementets lovavdeling i en fortolkning som ble publisert fredag.

— Dette er en gledelig og viktig avklaring. Det er viktig å få ryddet opp i dette, sier regiondirektør i Forbrukerrådet i Vest-Agder, Eirik Nyberg.

Men daglig leder Ingvild Hestenes i firmaet som leier ut betalingsterminalene, Melin Medical, tolker fortolkningen annerledes:

— Vi er glade for at Justisdepartementets lovavdeling har fastslått at deter lov å ta gebyr for betaling med kort etter legebesøk, fordi Finansavtaleloven gjelder også i helsesektoren, sier hun.

Rundt 850 legesentre og fastleger over hele Norge leier betalingsterminal til kortbruk, ifølge Melin Medical. Omtrent halvparten av dem krever fem kroner hver gang en pasient betaler med kort.

Helt siden august 2013 har både Helfo og Helsedirektoratet slått fast at det er ulovlig .

Velte kostnader

— Gebyret tas for å dekke utgiftene legesentrene har til å leie betalingsterminalen. Det er å velte kostnader over på pasienter, sier Nyberg og peker på at legesentrene sparer penger til kontorpersonale når pasientene betaler med kort.

Les mer:

På Sørlandet er det rundt 60 betalingsterminaler, og rundt halvparten av disse krever inn det ulovlige gebyret, ifølge Melin Medical.

Melin Medical har imidlertid ment at det er lov å ta gebyrene. Firmaet har vist til Finansavtaleloven, og ba i fjor høst om at Justisdepartementets lovavdeling måtte foreta en fortolkning.

Den ble offentliggjort fredag.

«Avgifter for installering og leie av betalingsterminaler og annet utstyr er å anse som slike «andre kostnader», og kan dermed ikke kreves dekket av forbrukeren gjennom gebyret, skriver departementet.

20 øre

Det er imidlertid anledning til å kreve inn et brukerstedsgebyr. Det er normalt et gebyr noen banker utsteder for hver betaling.

Helseminister Bent Høie står fortsatt fast på at det er ulovlig å kreve inn gebyr på legesentre for å dekke utgifter til leie av betalingsterminalen. Foto: NTB Scanpix

Ifølge flere kilder i bankvesenet Fædrelandsvennen har vært i kontakt med, er praksis for brukerstedsgebyr forskjellig. Noen banker krever ingenting, mens andre krever mellom 15 og 20 øre per transaksjon.Hestenes mener imidlertid at det såkalt ulovlige gebyret ikke har dekket leieutgifter, men har vært en transaksjonskostnad. Den er det Medic Melin som fastsetter for å dekke utgifter.

Høie

Helseminister Bent Høie ga i fjor et skriftlig svar til stortingsrepresentant Freddy de Ruiter (Ap) fra Arendal om hva som er riktig i denne saken. Da konkluderte han med at gebyret er ulovlig.

I helga har imidlertid Høie gjort følgendepresisering:

«Uttalelsen fra lovavdelingen viser slik jeg ser det at det var riktig å konkludere slik jeg gjorde i den aktuelle saken. Det er fortsatt slik at Stortinget fastsetter hva pasientene skal betale i egenandeler for fastlegetjenester. Når det gjelder konkrete utgifter til å motta betaling med kort så er dette et marginalt unntak fra hovedregelen.«

Justisdepartementet har ikke hatt folk tilgjengelige i helga som kan presisere hva som er riktig.