Med en skikkelig plakat informerer Kvadraturen legesenter om at det koster fem kroner per gang du betaler med kort i automaten, men det står ingenting om at dette er ulovlig. Foto: Steinar Vindsland

Helt siden august 2013 har både Helfo og Helsedirektoratet slått fast at legesentre ikke har lov til å ta fem kroner i gebyr for hver gang pasientene bruker de nye betalingsautomatene til å betale med kort.

Fastleger har ikke lov til å kreve egenandel for bruk av kort ved betaling, kun for medisinske varer og tjenester som er hjemlet i lov eller forskrift. Det går også fram av avtale mellom Kommunenes sentralforbund og legeforeningen.

Halvparten ulovlige

På Sørlandet har firmaet Melin Medical satt ut 60 betalingsautomater på legesentre, opplyser daglig leder Ingvild Hestenes.

Av disse krever halvparten gebyr av pasientene.

Med en skikkelig plakat informerer Kvadraturen legesenter om at det koster fem kroner per gang du betaler med kort i automaten, men det står ingenting om at dette er ulovlig. Foto: Steinar Vindsland

Legesentrene har to muligheter; enten å betale en fast leie for å ha betalingsautomaten, eller kreve gebyr av pasientene for hver eneste betaling med kort.— Over 80 prosent (ca. 850 terminaler) av landets fastleger og mange kommunale legevakter har tatt i bruk våre betalingsterminaler. Disse representerer bedre pasientservice, og har frigjort et betydelig antall årsverk, skriver Hestenes i en mail.

Disse tar gebyr

Fædrelandsvennen tok en ringerunde til flere legesentre i Kristiansand kommune. Den viste at blant andre disse sentrene tar gebyr:

• Dronningensgate legesenter

• Kvadraturen legesenter

• Søm legesenter

• Lund legesenter

• Trekanten legesenter

Vi tok med oss forbrukerombud Eirik Nyberg og pasient- og brukerombud Gunhild Solberg til Kvadraturen legesenter. Der står en slik automat, og det er tydelig merket at det koster fem kroner.

Grådighetskultur

— Dette er uttrykk for en grådighetskultur, sier Nyberg - og Solberg nikker bifallende.

De mener det er helt urimelig at legesentre velter kostnadene for betalingsautomaten over på pasientene.

— Vi anbefaler folk å kreve fem kroner tilbake i resepsjonen når de har betalt på automaten, sier Solberg.

Ingen ved Kvadraturen legesenter ønsket å kommentere eller bli avbildet i forbindelse med denne saken.

— Det kan virke smålig med bare en femmer. Men i løpet av uker og måneder blir det ganske mange penger som legesentrene ulovlig krever inn, sier Solberg.

Uenig

Men Melin Medical er ikke enig:

— Våre juridiske eksperter mener gebyret er betaling for valg av oppgjørsform med hjemmel i finansavtaleloven, opplyser Hestenes. Melin Medical har bedt om en juridisk avklaring fra departementet.

Kommunikasjonsrådgiver Linda Hafstad i helse- og omsorgsdepartementet bekrefter at lovavdelingen holder på med en tolkningsuttalelse om dette gebyret er ulovlig eller ikke. Hun kan ikke si noe om når avgjørelsen faller.

Trenering

— Dette er ren trenering, sier Nyberg.

Han mener uansett hvilket utfall det blir, så må legesentrene stoppe innkrevingen av gebyrene inntil det eventuelt skulle vise seg å være lovlig.

Solberg peker på at det er helsedirektoratet som sier det er ulovlig:

— Så inntil noen kommer fram til noe annet, er dette ulovlig. Og hvis det fortsatt blir erklært ulovlig, må legesentrene finne en måte å betale tilbake de ulovlig innkrevde gebyrene til pasientene på, sier Solberg.