— I løpet av fjoråret økte antallet tiggere i gågata og i Øvrebyen markert. Skalldyrhelga hadde vi rundt 20 tiggere i sentrum. Vi ble tatt på senga og vil ikke at det skal skje igjen, sier Hartmann.

Handelssnæringen opplever situasjonen som en betydelig utfordring å håndtere, særlig fordi det ikke finnes noe reglement å forholde seg til. - Medlemmene i foreningen forteller at særlig eldre kunder synes det er ubehagelig når tiggerne er pågående. Hva gjør vi med det? spør Hartmann.

Særlig eldre kunder synes det er ubehagelig når tiggerne er pågående

Hun sier at næringsdrivende spør hva de skal gjør når tiggerne sitter inn til byggene deres, og dermed er på privat grunn. - Har de rett til å be de gå? Dette er vanskelig, sier Hartmann.

Handelsstandslederen veier sine ord.

— Dette er virkelig ømtålig. Folk synes det er vanskelig å snakke om tigging i frykt for å bli stemplet som ubarmhjertige eller enda verre som rasistiske. Men vi må våge å ta opp et tema som mange synes er utfordrende og direkte ubehagelig, sier Hartmann.

Tigging verre enn søppel

Hun viser til en undersøkelse gjort av handelsnæringene i storbyene i fjor høst. Der ble blant annet folk i Kristiansand spurt om hva som irriterte mest i bybildet: Søppel, tiggere eller trafikken. 28 prosent i Kristiansand svarte tigging, mens 19 prosent svarte søppel.

- Det er altså et tema som må tas på alvor, sier Hartmann.

Det er et tema som må tas på alvor

Hun mener at et minimum overfor tiggerne må være registreringsplikt. - Så får det være opp til politikerne å avgjøre om vi skal ha tiggeforbud eller kun et regelverk som sier noe om hvor og når det kan tigges, sier Hartmann.

Ingen registrering

Politistasjonssjef Bjart Gabrielsen sier at det ikke er registreringsplikt for tiggere i Mandal.

- Og jeg tviler vel på om det i seg selv vil redusere antallet tiggere i byen, sier han.

Han hilser en politisk debatt om tigging velkommen. — Det er ok å ha et reglement å forholde seg til, sier han.Gabrielsen sier de har fått meldinger om aggressiv adferd fra tiggere, men at politiet ikke har registrert noe kriminelt fra dette miljøet.

Vil forby

Gruppeleder for Frp i bystyret, Alf Erik Andersen, har tatt et standpunkt om tigging. - Jeg mener at tigging i Mandal skal forbys. Jeg mener det er feil at alle lag og foreninger må søke om tillatelse for å selge noe på torvet, mens en tigger uten videre kan stille seg opp og be om penger, sier Andersen.

Han mener at alle som skal selge noe må søke om det i forkant. — Om ikke ordføreren gjør det, vil jeg kreve en debatt som bystyret nå må ta. Jeg skjønner godt at handelsstanden ber kommunen om å komme på banen, sier han.

Ordføreren åpen

Ordfører Tore Askildsen sier at han ikke har tatt noe standpunkt til problematikken.

— Jeg har fått en henvendelse fra handelsstanden om saken, og har bedt om et møte med dem og politiet over påske, sier han.

Problem også i Lillesand

Leder av Lillesand Handelsstandsforening, Trine Wilhelmine Rønnevig, sier at også der opplever man tigging som et økende problem.

Kundene sier at de føler det ubehagelig at tiggerne sitter ved trappa til butikkene

- Kundene sier at de føler det ubehagelig at tiggerne sitter ved trappa til butikkene. Av den grunn går de rundt eller oppsøker en annen butikk i stedet. Det er ikke noe hyggelig å høre, sier Rønnevig.

Hun sier tigging er med på å skape dårlig stemning i sentrum. — Lillesand Handelsstandsforening har som slagord «Beste handelsopplevelse». I dette inngår ikke tigging, sier Rønnevig.Samtidig er hun klar på at også Lillesand skal ta fattigdom på alvor, og hun mener at tiggeforbud ikke er veien å gå. - Jeg tror at vi kommer langt med regler om hvor og når tigging kan skje. Uansett må lokalpolitikerne ta stilling til problematikken - uansett hvor vanskelig det er, sier hun.