— Hovedrådet er å bruke redningsvest, som nå til og med er påbudt ved lov. Nå bør det ikke være så vanskelig å diskutere med seg selv om man skal ta vesten på eller ikke. Vi håper at dette skal gi resultater med nedgang i antall drukningsulykker, sier Ivar Christiansen, kommunikasjonsrådgiver i Norsk Folkehjelp.

Han forteller at mai i år har vært en måned med mange drukningsulykker på landsbasis. I hele fjor døde 115 personer av drukning i Norge.

Ber menn være forsiktige

Han forteller at hovedårsaken til drukningsdød er fall fra båt og land.

— Det er mange fall fra fritidsbåt, en del fra kajakk og kano, men de fleste er fall fra brygge, ut i elver og sjøer.

Det største antall personer som dør av drukning er menn over 40 år.

— Hvis menn kunne være litt mer forsiktige, så kunne vi kanskje redusert drukningstallet betraktelig.

I 2013 og 2014 omkom til sammen 18 personer i drukningsulykker på Sørlandet.

Edru i båt

— Det er viktig å ta vare på seg selv og andre som man er sammen med. Vær oppmerksom på at de som er veldig stille i vannet, det er er de som er nærmest drukningsdøden. De som skriker er det som regel ikke så farlig med som de som plutselig blir fjerne. De er det lurt å se til et par ganger ekstra, råder Christiansen.

Mange skal ut i båt og forhåpentligvis nyte fine kvelder fremover. Det er særlig ett viktig råd som gjelder, ifølge Christiansen:

— Ikke kombiner båtkjøring og alkohol. De som ikke drikker må kjøre båten, sier han.

- Vis hensyn i båt

— Vi er nå inne i en periode hvor hele båtflåten skal tas i bruk, og den er større enn noen gang. Man må vise hensyn når man kjører store båter og gjerne se seg litt tilbake, og ikke bare se rett fram. Se litt på hvor store bølger du egentlig graver opp når du kjører en stor og kraftlig båt gjennom et trangt sund, for eksempel, sier han.

Han råder også folk til å ha godt skotøy når man beveger seg på glatte skjærgårdssteiner og går langs elver.

— Med godt gummifottøy, så sitter man ganske godt fast på underlaget.