Det var en svært overrasket 10-åring som entret Grimstad rådhus fredag kveld.

— Jeg trodde vi skulle på fiolinkonsert, men da jeg kom inn døra sto ordføreren der og ville hilse på meg. Han sa at jeg var kveldens hovedperson, forteller Amaris til Fædrelandsvennen.

Fikk ros av livredningsklubb

Norges Livredningsselskap (NLS) sto bak markeringen av 10-åringens livreddende handling. De ga henne både hedersbevis, blomster og gaver som takk for innsatsen.

— Du reddet et ett år gammelt barn, og det er veldig bra at du var våken og reagerte. Drukning skjer gjerne fordi folk ikke ser hva som er i ferd med å skje, sa Steinar Knutsen, hovedtrener for livredning i Arendal Svømme- og Livredningsklubb.

Sammen med Beate Hvideberg Boye fra samme klubb overrakte han diplomet på vegne av Livredningsselskapet.

— Hun er den yngste jeg har gitt diplom til noen gang, forteller Knutsen til Fædrelandsvennen.

Baderingen veltet

Det var 11. juli i fjor at Amaris var på badetur til Kristiansand med far og storesøster. Under badingen ble hun oppmerksom på den lille gutten fordi hun hørte roping.

— Søsteren til babyen sto ved siden av og skrek mens babyen lå under vann. Jeg hoppet bare uti og klarte å løfte hodet hans opp. Det var veldig tungt, forteller hun.

Den lille gutten, trolig på rundt halvannet år, lå opp ned i baderingen med hodet under vann i strømbassenget i Aquarama da Amaris oppdaget ham. Hun klarte å løfte hodet hans opp mens hun ropte på hjelp. Foto: Jon Anders Skau

Episoden fant sted i strømkanalen i badelandet Aquarama. Amaris måtte holde seg fast med den ene armen mens hun holdt guttens hode med den andre. Samtidig ropte hun på hjelp.

— Faren min hørte meg. Han kom og løftet babyen opp av vannet. Han gråt veldig mye, forteller 10-åringen.

Hun forteller at hun har tenkt mye på episoden i ettertid.

— Jeg har lurt på hvorfor ingen andre var der, sier hun.

- En helt

Ordfører Hans Antonsen i Grimstad ønsket også å takke 10-åringen for innsatsen.

— Jeg er stolt over å ha deg som innbygger. Du er en helt. Du har gjort noe som kan ha reddet et lite barns liv, sa Antonsen.

– Jeg har alltid hatt lyst å møte ordføreren, forteller Amaris Beate Nyberg (10). Fredag kveld ble hun hyllet av ordfører Hans Antonsen for sin livreddende innsats i fjor sommer. Foto: Birgitte Vaksdal

Han mener Amaris, som fyller 11 år om to uker, bør være stolt av seg selv.— Du grep inn, klarte å holde barnets hode over vann og fikk ropt på hjelp. Du gjorde alt riktig. Bak det ligger det fine holdninger. Det er viktig ikke å satse på at det er noen andre som ordner opp, sa ordføreren.

— Du er et godt eksempel for andre, og en person andre kan se opp til. Du sto på egne vurderinger, og det er veldig flott, skrøt han.

Stressreaksjon

Amaris' pappa Svein Olav Nyberg forteller at den lille gutten hadde en badering som satt tett fast til lårene da han havnet opp ned i fjor sommer.

— På den måten falt han ikke ut da ringen veltet. Jeg fikk snudd ham rundt etter å ha hørt Amaris roping på hjelp, sier han.

Pappa Svein Olav Nyberg og mamma Deborah Nyberg er stolte av datterens innsats. – Amaris bryr seg veldig mye om andre mennesker, forteller Deborah. Foto: Birgitte Vaksdal

Han forteller at guttens far sto på den andre siden av bassenget og pratet med en mann da episoden skjedde. Badevaktene var også et annet sted i lokalet.— Faren så veldig sjokkert ut da han kom til, forteller Nyberg.

Han skrev om episoden på Facebook samme kveld, og reaksjonene lot ikke vente på seg.

— En kamerat hadde sett dette og meldt fra til Livredningsselskapet. Amaris lærte å svømme sommeren før dette skjedde, og for henne er det nok ekstra stas å få skryt for noe som har med vann å gjøre.

I 2013 og 2014 omkom til sammen 18 personer i drukningsulykker på Sørlandet. Norsk Redningsselskap har flere, konrekte råd som kan forebygge drukningsulykker.