KRISTIANSAND: — Jeg har fått forbud av min søster mot å lese debattinnlegg i saker hvor jeg deltar. Hun sier det er politisk selvskading. Det krever mye tid, gir ingen oppmuntring og trekker deg bare ned. Av den grunn leste jeg ingen debattinnlegg under valgkampen, sier Mette Gundersen.

Anonym kritikk.

I går karakteriserte Tor Utsogn (Frp) Mette Gundersen som umoden, bitter og en dårlig taper. De to møttes til debatt rundt språkbruken og etter at sendingen på fvntv var over spurte Gundersen om Utsogn hadde brukt de samme karakteristikkene om en mannlig motstander.

”Mette Gundersen, oppførselen minner rett og slett om ”ei særdeles ustabil kjerring som nettopp har blitt dumpet av typen”, ...ikke et vakkert syn!

Anonym debattant- Han svarte «ja» og jeg velger å tro han på det. Og det må jeg si: En ting er ord som blir sagt av mennesker med et navn og ansikt. Det er noe helt annet når kritikken kommer som et anonymt leserinnlegg på en eller annen nettside, sier Gundersen.

Nei.

Aps gruppeleder i Kristiansand sier hun opplever at debattanter tillater seg å gå lengre når det skrives om kvinner. I går gjengav hun ut et innlegg på sin egen facebookside hvor debattanten blant annet beskrev henne som «ei særdeles ustabil kjerring som nettopp har blitt dumpet av typen». Innlegget ble etter hvert slettet fra fvn.no.

— Må jeg tåle dette? Mitt svar er nei. Jeg må ikke finne meg i å bli hetset av ansiktsløse debattanter, sier Gundersen.

I en rekke andre innlegg blir hun framstilt som sutrete i eller annen variant.

— Jeg er jo ingen sutrete kjerring. Det vet folk som kjenner meg. Dette er feil og derfor tillater jeg meg å smile av slike karakteristikker, sier Gundersen.

Reagerer.

Hun sier en konsekvens av den anonyme sjikanen kan være at, i særlig grad, kvinner ikke ønsker å stå i fremskutte verv fordi belastningen er for stor. Hun mener redaktørene for nettsider som tillater anonyme innlegg sitter på løsningen av problemet.

— Jeg opplever at mennesker rundt meg reagerer på det som skrives om meg. Jeg har bestemt meg for at anonyme debattinnlegg og karakteristikker ikke skal få kneblet meg. Det er avsender som gjør seg selv liten ved å poste noe anonymt, sier Ap-politikeren.

”Makan til sutrekjerring er det lenge siden jeg har sett, er bare bitter fordi ape-ene ”tapte” valget og hun ikkke ble ordfører. AP fører aldri noe godt med seg...

Fra nettdebattenEn av dem som gav støtte til Mette Gundersen i går var ordfører i Vennesla Torhild Bransdal.

— Jeg leste hva hun hadde opplevd på facebook. Jeg har en opplevelse av at det er lett å ty til slik sjikane når en går tom for argumenter, sier Bransdal.

Nærere.

Venneslaordføreren som går inn i sin fjerde periode som ordfører er redd for å gjøre dette til kvinnekamp, men sier samtidig at det er forskjell på hvordan menn og kvinner blir omtalt i politikken.

— Hva er det mannlige motstykket til himla kjerring? Det finnes ikke. I alle fall brukes det ikke. Kvinner er feite, menn er korpulente. Jeg opplever at folk blir litt nærere i karakteristikkene når de omtaler kvinner enn menn, sier Bransdal.

Mener «sutrekjerring» kan bli en styrke

— Da Gro Harlem Bruntland kom inn i politikken klarte hun å ta det politiske rommet. Hun opptrådte mer emosjonelt enn sine mannlige konkurrenter og hun klarte å gjøre sin emosjonelle side til en styrke. Begrepet «Kjeftesmella fra Bygdøy» gjorde hun til noe positivt for mange, sier professor ved Universitetet i Oslo, Kjell Lars Berge.

— Mette Gundersen blir i flere debattinnlegg omtalt som «sutrekjerring», mener du hun kan gjøre det til noe positivt?

— Ja, hvorfor ikke. Halvparten av velgerne er kvinner og norske kvinner er ikke redde for å si hva de mener, sier Berge.

Professoren har nettopp deltatt i et seminar om retorikken i den norske valgkampen i høst. Konklusjonen der var at kvinner ikke i særlig grad er utsatt for verbalt nedsettende kommentarer. Berge mener det er en større aksept for kvinner i det offentlige rom enn tidligere, men påpeker at det finnes en vedvarende aggresjon i fora hvor folk kan fremstå anonymt.

— Det er mange framskutte kvinner i politikken som mottar nedsettende bemerkninger om sin egen person via e-post eller i nettdebatter med anonyme deltakere. Det virker som det er en vedvarende anonym aggresjon fra menn som kommer opp. Det er en aggresjon som bare kvinner opplever og som må tas på alvor. Det er stygt og det gjelder kvinner fra alle politiske avskygninger, sier professor ved Universitetet i Oslo, Kjell Lars Berge. Og legger til:

— Jeg snakket nettopp med redaktøren til nettstedet forskning.no som tillater anonyme debattinnlegg. Hun sier det er tre temaer som skaper voldsom debatt. Det er klima, innvandring og kjønn. Det er utrolig mange menn som føler seg truet av femininiseringen av samfunnet.