Siden den saken har engasjementet på debattplattformen vært sterkt og i noen tilfeller overskygget debatt på sakene vi publiserer.

I etterkant av 22/7 startet en debatt i det norske medielandskapet om debattanter på nett bør få fremstå anonymt eller ikke. Denne diskusjonen har vi hatt over lengre tid i Fædrelandsvennen, også før den fikk omtale 5. august.

Nå blir det en oppdatering av retningslinjene og debattplattformen denne uken. Men dette vil fortsette å være til vurdering og vi vil gjerne ha meninger og argumenter til videreutviklingen av fvn.no sin debattplattform og retningslinjer.

Diskusjonen hos oss har handlet om at vi har to standarder for debatt, en for papir med fult navn og en på nett hvor det er ok å være anonym. I tillegg har vi diskutert hvilke rolle debatt og kommentarer skal spille på nettavisen vår.

Før vi tok grep på nettet, så var det slik at vi i Fædrelandsvennen kjente debattantene på fvn.no gjennom at vi hadde kontaktinfoen fra diskusjonsplattformen Disqus. En slik løsning betyr at vi som har redaktøransvaret for fvn.no kjenner eller kan kontakte brukeren, mens de 81.000 daglige leserne vi har på nettet ikke har et navn og ansikt å forholde seg til, kun mer eller mindre tilfeldig valgte kallenavn.

Vi visste vi ville få reaksjoner fra dagen vi krevde fult navn. Rent sjikanøse utfall, slik anonym debatt gir god grobunn for, har ikke gjort spesielt inntrykk på oss i arbeidet med beslutningen, mens andre igjen har saklige og gode argumenter for å få lov å være anonym. Argumentene har vi hatt med oss i mange gode diskusjoner. Det har også kommet mye positivt. Mange har skrytt direkte til oss i eposter. Avsenderne har ikke postet sine meninger i forumet — av frykt for sjikane fra anonyme debattanter. Enkelte valgte å dele sin støtte til avanonymisering i debatten:

***** Dette er da slett ikke innskrenkning av ytringsfriheten. Man kan fortsatt mene og skrive hva man vil, det gjelder bare å ha ryggrad til å stå for det. Ivar Pedersen

***** Nei, så utrolig vakkert. Endelig begynner nettavisene å ta til fornuft. Da slipper man kanskje endelig en haug med utrolig idiotiske kommentarer, personangrep, synsinger, drittkasting og liknende. Ken Roger Lindekleiv

Vi har fulgt, svart på og også holdt dialog med flere av de anonyme brukerne av forumet vårt. Våre moderatorer har også minnet om at vi krever fullt navn, men strukket seg langt før vi har sett oss nødt til å sperre profiler. Samtidig har vi vært klar over at det blir en mellomperiode for at dette skal gå seg til.

De siste ukene har bydd på ny oppmerksomhet rundt anonym debatt. Det er en ubehagelig dobbelstandard når vi i saker er opptatt av faktasjekk, tilsvar og balanserte fremstillinger, men inntil nylig har man altså anonymt kunne kritisere og gi påstander under samme sak – på en måte som nærmest har vært standard i norske nettaviser.

I Kristiansand Avis antydet lederen at vi kunne ha økonomiske motiver for å tillate anonym debatt, dette fordi anonyme debattinnlegg angivelig øker besøkstrafikken og dermed grunnlaget for å skape inntekter. Jeg kan forsikre om at det ikke er med i vurderingen overhodet og reflekterer i beste fall manglende forståelse for nettøkonomien. Videre blir vår avanonymisering betegnet som naiv. Jeg kan forsikre om at vi ikke hadde noen illusjoner om at dette blir enkelt, men vi mener det er viktig å gjøre det stegvis.

Debattforumene i mange norske nettaviser er hjemsøkt av nettroll som skaper uhygge og sjikane, uten å fremme verken sak, debatt eller demokrati. I et mediehus som vårt har vi strenge standarder og vurderinger av hvem som kan anonymiseres i våre kanaler. De samme standardene må gjelde på tvers av kanaler. Internett for øvrig byr på rikelig med muligheter til å bygge opp aliaser og på eget initiativ opptre anonymt under disse. Vi stenger nå rommet for å være anonym på fvn.no. Anonymitet vil kun bli innvilget etter en nøye redaksjonell vurdering, og anvendes restriktivt.

Et argument som flere bruker for anonymitet går at debattanten er redd for at meninger og påstander på nett forblir søkbare og kan ramme dem privat. Det synes lett å glemme at det samme gjelder dem de omtaler og som ikke har noe valg.

I vår vei mot tilfredsstillende identifisering, velger vi nå å teste en annen debattplattform på fvn.no, Facebook Comments. Du finner den i bruk blant annet på vg.no. Denne debattmodulen blir fulgt av et oppdatert regelverk tilpasset plattformen.

Vi håper grepet vil ta oss nærmere en åpen og god debatt i våre kanaler. Lanseringen er ikke langt unna, men det er fremdeles mulig for oss å gjøre justeringer. Jeg vil gjerne høre deres tilbakemeldinger på min nye blogg – også her under fult navn. Debattregler og kjøreregler til bloggen finner du i en egen boks.

Den nye debattplattformen kan du allerede nå teste her på bloggen.

Her er det nye regelverket:

Hos Fædrelandsvennen må du identifisere deg med fullt navn. Vi er sikre på at det gjør debatten mer åpen og interessant. Trusler, trakassering og hatske meldinger får ikke plass hos oss. Falske navn og profiler blir utestengt. Fvn.no har mange lesere, husk det når du skriver.

Fvn.no og Facebook Comments

For å delta i debatten må du være pålogget via Facebook og fremstå med fult navn. Debatten blir overvåket mellom klokken 07 og 23. Dersom du bryter våre debattregler, kan du få kommentaren din slettet eller bli utestengt. Kommentarer med uanstendige ord, som er definert av fvn.no, blir automatisk fjernet.

Regler:

1. Diskuter sak, ikke person. Det er ikke tillatt å trakassere meddebattanter. Hold deg unna rasisme og personangrep.

2. Banning er ikke tillatt.

3. Innlegg må skrives på norsk.

4. Publisering av opphavsrettsbeskyttet materiale er ikke tillatt. Du kan sitere korte utdrag av andre tekster eller artikler, men husk kildehenvisning.

5. Det er ikke tillatt å kommentere via falsk Facebook-profil.

Fvn.no har redaktøransvar for alt som publiseres, men du er personlig ansvarlig for innholdet i innlegget ditt enten det fremsettes på fvn.no eller overfor ditt lukkede nettverk på Facebook. Fvn.no har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra våre nettsider, og som kun er synlige for din vennekrets på Facebook.

Fvn.no trenger ikke å begrunne verken fjerning av innlegg eller utestenging utover at det skyldes brudd på debattreglene.