MANDAL: Langfredag, dagen etter en hektisk redningsaksjon i mørke og tåke, reiste «Hvaler» på patrulje i mandalsskjærgården. Da lå den kostbare Princess-cruiseren fortsatt med baugen så vidt synlig over vann ved Kråka sørøst for Ryvingen. Slik lå den også i går — da redningsskøyta i siste liten rakk fram til familien på fire.

Alarmen på Hovedredningssentralen gikk 20.15 skjærtorsdag. Beskjeden de tre frivillige om bord på redningsskøyta «Hvaler» i Mandal fikk, var å kjøre vestover i retning Lista/Lindesnes. Deretter ble kursen korrigert til nærmere farvann etter en tid med motstridende meldinger. Det viste seg at Princess-båten hadde grunnstøtt på Kråka sørøst for Ryvingen.

— Men leting var ikke enkelt, i den tåka som lå over området, sier skipsfører Kjell Isungset på Hvaler. Sikten var ofte ikke lenger enn 50 meter.

Mannskapet lette uansatt systematisk i området med det varmesøkende kameraet om bord og skipets lyskastere. Med på søket var også RIB-en fra brannvesenet.

Les videre under bildet

Foto: Tarald Reinholt Aas

Tåka lettet

— Det kom en åpning i tåka. Samtidig så vi dem i kameraet. Båten lå så vidt overt vann. Mannen og de to barna stod på baugen. Kvinnen hadde kommet seg opp på en holme, sier Isungset.

Hun var søkkvåt, og hadde trolig havnet i vannet før hun kom seg opp på land. De tre på båten var våte omtrent til livet, sier skipsføreren. Til Lindesnes Avis har Isungset tidligere sagt seg glad over at resten resten av familien ikke å følge kvinnen over på holmen. Det skal de nemlig ha vurdert. Svaberget var svært glatt, og det var en viss sjø i området skjærtorsdag kveld.

- Det var dramatisk for dem. Jeg er glad vi fant dem i tide, sier han til fvn.no.

Inn til land

Rundt klokka ni ble familien reddet over i «Hvaler». De tre på båten slapp dermed å gå i vannet. Fulgt av «Ægir» fra Farund, som nå var kommet til stedet, gikk kursen tilbake til Mandal. De to voksne skal ha fått kuttskader i sammenstøtet, og ble fra brygga fraktet til legevakten i Mandal.

Isungset er ikke helt sikker på hvorfor båten grunnstøtte. Men båtføreren ble trolig overrasket av skjæret.

— Båtfører sa til oss han ikke hadde hatt Kråka i kartmappa, sier skipsføreren.

Familien på fire kommer fra Rogaland, angivelig Egersund-området. Princess-båten på 42 fot skal ha vært på vei østover mot Kristiansand, ifølge Lindesnes Avis. Den var utstyrt med kartplotter og GPS - ifølge «Hvaler»-mannskapet forsvarlig utstyrt for å kjøre i tåka.