Arild Eielsen.

– Slik fylkesrådmannen har forstått grensekommunene, er det primært et ønske om å framtvinge en sammenslutning som har ført til for eksempel folkeavstemningene om grensejusteringer i tre kommuner. En overflytting til Vest-Agder er ikke et mål i seg selv, skriver Arild Eielsen.Det siste fylkestinget i Aust-Agder neste tirsdag skal behandle folkeavstemningen i Aust-Agder. Der sa to tredeler nei til sammenslåing.

Lillesand, Birkenes og Iveland har med sine 16.000 innbyggere svart med å søke seg over til Vest-Agder. I slutten av uken følger Evje og Hornnes ventelig etter. Får de lov til det, blir Aust-Agder redusert fra rundt 111.000 innbygger, til rundt 90.000. I tillegg vil en slik utflytting trolig føre til at Bygland, Valle og Bykle ville følge etter. Men Arild Eielsen tror ikke dette skjer.

Han har skrevet en strategidokument til det siste fylkestinget, og mener man rolig kan etterfølge den rådgivende avstemningen.

– Etter fylkesrådmannens syn er det neppe tenkelig at regjeringen vil flytte en eller flere kommuner over fra Aust-Agder til Vest-Agder. En slik reduksjon av fylket vil medføre at den resterende del av fylket ikke blir bærekraftig, skriver Eielsen.

– Jeg ikke det blir noen utflytting. Fylket er lite fra før, det blir knapt mulig å drive videre som et minifylke med rundt 90.000 innbyggere, sier Eielsen.

Heller ikke den nye fylkesordføreren Bjørgulv Lund tror noen kommuner får flytte over til Vest-Agder.

– Med så mange kommuner som vil over har staten valget mellom å la grensene stå som i dag, eller slå sammen fylkene. Etter folkeavstemningen kan jeg ikke forestille meg annet enn at det blir status quo, sier Lund.