IVELAND/BIRKENES/LILLESAND: Ordførerne i Iveland, Birkenes og Lillesand skrev mandag under på brevet til Fylkesmannen i Aust-Agder om å flytte over til Vest-Agder.

— Jeg kan ikke se at regjeringen kan si nei til en slik søknad, sier Lillesand-ordfører Arne Thomassen.

De tre håper en overflytting skjer om to år, eller ved neste fylkestingsvalg om fire år.

— Vi vil holde trykket på denne saken, slik at den ikke blir nedprioritert, sier Iveland-ordfører Ole Magne Omdal.

Dokumentet skal nå sendes til Fylkesmannen i Aust-Agder, før den går videre til Kommunal- og regonionaldepartementet.

Les søknaden under!

Omdal håper saken blir avgjort i løpet av to år.

— Vi har forståelse for at det må gjøres et grundig forarbeid før søknaden kan bli avgjort, sier Ivelands ordfører.

Espegren i Birkenes er enda mer optimistisk.

— Det er relativt enkle og oversiktlige konsekvenser ved en fylkesovergang. Jeg håper dette blir avgjort i løpet av ett år. I alle fall i inneværende stortingsperiode, sier han til fvn.no.

Også Evje søker

Evje vil også søke overgang til Vest-Agder.

— Jeg skriver ferdig søknaden og sender søknad om overgang til Vest-Agder i løpet av uka, sier Evje-ordfører Bjørn Ropstad til fvn.no.

Her er utkastet til søknaden fra Lillesand, Birkenes og Iveland:

Søknad om overflytting til Vest-Agder fylke

_Bakgrunn

Fylkesgrensen har i en årrekke medført utfordringer for innbyggerne i Birkenes, Iveland og Lillesand kommune. Kommunene er geografisk plassert i grenseområdene mellom Aust-Agder fylke og Vest-Agder fylke. Disse utfordringene har over tid gitt grobunn for et sterkt lokalpolitisk ønske om sammenslåing av fylkene._

Kommunestyrene i Birkenes og Iveland, og bystyret i Lillesand har de senere årene ved flere anledninger drøftet og gjort vedtak knyttet til problemstillingen om en mulig sammenslåing av Aust-Agder fylke og Vest-Agder fylke. Disse vedtakene følger vedlagt.

Politisk ledelse i de tre kommunene har under fylkesdebatten vært klare på et ønske om sammenslåing av Aust-Agder fylke og Vest-Agder fylke. Folkeavstemmingen om temaet i Birkenes, Iveland og Lillesand ved kommune- og fylkestingsvalget høsten 2011 viste et klart flertall for sammenslåing. Samtidig viste den et tydelig flertall for overflytting til Vest-Agder dersom folkeavstemmingen førte til uendret fylkesstruktur. Ettersom det nå fortsatt vil bli to fylker, viser folkeavstemmingen at politisk ledelse i de tre kommunene er i takt med sin befolkning i ønsket om å søke overflytting til Vest-Agder.

_Eksempler på problemstillinger

De tre kommunene er medlem av det interkommunale samarbeidet i Knutepunkt Sørlandet sammen med kommunene Vennesla, Søgne, Songdalen og Kristiansand fra Vest-Agder. Gjennom dette geografisk naturlige samarbeidet ønsker de sju involverte kommunene å vokse ytterligere sammen som en attraktiv arbeids-, bo og serviceregion. Det er viktig at denne utviklingen skjer gjennom samhandling med regionale myndigheter. En opplever i dag at Aust-Agder fylke og Vest-Agder fylke opererer med ulik praksis på sentrale områder, noe som leder til unødvendig uforutsigbarhet i denne samhandlingen._

Mange ungdom har opplevd frustrerende grenseproblematikk ved tilbudt skoleplass i den videregående skolen. Fylkesgrensen har blant annet ført til uforholdsmessig lang reiseveg til et skolemiljø borte fra ungdommens naturlige nettverk.

Busstransport er en annen viktig problemstilling, hvor befolkningen i grensekommunene historisk sett stadig har blitt utsatt for praktiske utfordringer. Flere aktører med ulike eierskap, strategier og betalingssystem har lenge gjort kollektivtransport unødvendig kostbart og tungvint for mange.

_Mål med søknaden

Birkenes, Iveland og Lillesand kommuner ønsker å bli overflyttet til Vest-Agder fylke._

Med henvisning til Inndelingslova §§ 9 og 11 ber kommunene Kommunal- og Regionaldepartementet vurdere om det skal settes i gang en utgreiing, og i tilfelle hvilket omfang denne utgreiingen skal ha. Vi tillater oss samtidig å søke om departemental støtte til omkostninger knyttet til utgreiingen.