Det melder NRK Sørlandet, som har fått innsyn i rapporten som Agder politidistrikt sendte til Politidirektoratet etter skyteepisoden i Kristiansand, der en 35 år gammel mann fra Vennesla ble skutt og drept av politiet.

Natt til 27. november rykket politiet ut etter å ha fått melding om en mistenkelig person med skytevåpen nord for Kristiansand.

NRK melder at politiet ble oppringt av en veiarbeider, som et sted mellom Øvrebø og Kristiansand kom i kontakt med 35-åringen.

Første skuddet falt ved Krossen

I politirapporten blir situasjonen beskrevet slik: «Melding om bevæpnet ruset person i bil som har uttrykt at han vil gjøre noe grusomt, og som ber om at politiet varsles».

Ved Esso Krossen skal 35-åringen ha løsnet et skudd mot politiet. Få minutter senere ble 35-åringen skutt av politiet på Gartnerløkka. Foto: ERLEND OLSBU

35-åringen skal ha fremstått beruset, men skal ikke ha vært truende overfor veiarbeideren, ifølge NRK.

Politiet rykket ut med flere patruljer, og det skal ha vært flere kontaktpunkter mellom patruljene og mannen. 35-åringen skal ved ett av disse punktene ha skutt mot politiet.

«Når politipatruljer påtreffer personen, skyter vedkommende med hagle i siden på bilen», står det i rapporten NRK har fått tilgang til.

Fædrelandsvennen har tidligere skrevet at 35-åringen skjøt mot politiet ved bensinstasjonen på Krossen.

– En nødverge situasjon

Det hele endte til slutt på Gartnerløkka, der politiet oppfattet situasjonen som en nødvergesituasjon. Det ble skutt flere skudd mot mot 35-åringen.

Mannen ble sendt til sykehus, men døde senere av skadene.

Politiet har bekreftet at det ble avfyrt flere skudd mot mannen. De vil ikke si hvor mange skudd som ble løsnet mot 35-åringen, men det er på det rene at politiets krimteknikere plukket opp mange tomhylser i rundkjøringen på Gartnerløkka i timene etter skytingen.

Etterforskere fra Spesialenheten ble sendt til Kristiansand etter skyteepsioden. Her er de på åstedet sammen med krimteknikere fra Agder politidistrikt. Foto: Martinsen, Jarle

Skuddene er avfyrt med enten pistol eller MP5, som begge er i kaliber 9 mm.

Politiet ville ikke å si noe om det ble løsnet skudd mot 35-åringens bil i fart. De vil heller ikke si noe om kulehullet i frontruten på bilen, eller hvorfor bilens bakrute er knust.

Fædrelandsvennen har tidligere skrevet at 35-åringens våpen, en halvautomatisk hagle, lå igjen i veien ved Gartnerløkka.

Stabssjef Bård Austad i Agder politidistrikt uttalte på pressekonferansen etter hendelsen at patruljene oppfattet situasjonen som en nødvergesituasjon.

– Alle polititjenestemennene er avhørt

– Politiet har kommet i en situasjon der de ser seg nødt til å bruke skytevåpen, sa Austad.

Her jobbet krimteknikerne med å undersøke patroner i veibanen etter skyteepisoden ved Gartnerløkka. Foto: Bjelland, Kjartan

Spesialenheten for politisaker etterforsker hendelsen, og får bistand fra Kripos. Foreløpig har de vært svært sparsomme med opplysninger rundt etterforskningen.

– Jeg ønsker ikke å gå inn i detaljer rundt etterforskningen. Vi har avhørt alle polititjenestemennene som var involvert. I tillegg har det blitt avhørt flere sivile vitner, sa Marit Storeng til Fædrelandsvennen.

Hun opplyste videre at de avventer rapportene fra de tekniske undersøkelsene.