KRISTIANSAND: Kraftig snøfall og sterk vind skapte problemer i trafikken på Sørlandet torsdag ettermiddag og kveld. Og igjen er det utenlandske sjåfører uten kjettinger og med dårlige dekk som er problemet.

— Det er jo et problem. Ikke bare lager de kaos, de er også trafikkfarlige for andre trafikanter, sier operasjonsleder Hans Petter Osaland ved Agder politidistrikt.

Ble bøtelagt

Kaoset startet i ettermiddagsrushet, da to trailersjåfører fra Litauen og Spania ble stående fast på E 39 i Fidjebakken vest for Kristiansand. Bilførere på vei vestover gjennom byen ble stående timevis i kø.

Sjekk været på våre nettkamera

Trailersjåførene ble anmeldt, og ilagt kjøreforbud på norske veier i fire måneder. Politiet vil ikke se dem bak rattet igjen før vinteren er over.

Torsdag kveld ble sjåførene brakt til Kristiansand politistasjon, hvor de også fikk forkynt en bot på 16.000 kroner hver.

— Trailersjåførene kjørte uten kjettinger. De kjørte til de stoppet, og så skulle de legge på kjettinger. Det blir for dumt. De skapte store problemer i rushtrafikken. Derfor reagerer vi så strengt, sier Osaland.

Etablerte kjettingpost

De to kjørte trailere med toakslede trekkvogner, noe som egner seg svært dårlig i denne typen norsk vintervær.

— De har ikke noe veigrep. Det nytter ikke å ta på kjetting heller, konkluderer operasjonslederen.

KAOS: To utenlandske trailere ble stående på E 39 i Fidjebakken torsdag ettermiddag. (Foto: Tore-André Baardsen) Foto: Tore-André Baardsen

Utover kvelden fortsatte problemene både lenger vest og lenger øst i Agder-fylkene. I Steinslandskleivene i Lindesnes trodde politiet først at de hadde fått ordnet opp, men ikke lenge etter ble enda flere trailersjåfører stående på det glatte føret.

— Vi måtte etablere en post i Vigeland sentrum, hvor sjåførene måtte legge på kjettinger før de fikk kjøre videre vestover. Det ser ut til at vi blir stående en stund utover kvelden, sa Osaland klokken 22. Veientreprenøren Risa overtok ansvaret for kjettingposten sent torsdag kveld, og ifølge politiet vil kontrollen bli opprettholdt utover natten.

Kjørte utfor

Tidligere torsdag kveld fikk en litauisk trailersjåfør på sommerdekk problemer på E 18 øst for Sørlandsporten, og i Fianesvingen i Tvedestrand kjørte en sjåfør over en midtrabatt og utfor E 18. — Ingen ble skadet i Fianesvingen, men en brøytebil måtte dra traileren opp på veien igjen. Sjåføren fikk ordre om at kjettinger skulle på før han kunne kjøre videre, sier Osaland, som medgir at politiet ikke har tid til å bøtelegge alle.

— Det er veldig tidkrevende hvis vi skal bøtelegge dem. Men hvis vi får tid, skriver vi anmeldelse, sier han.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

STOPP I TRAFIKKEN: Køen stod en periode helt stille i begge kjørefelt på Vesterveien torsdag ettermiddag. (Foto: Elling Svela) Foto: Elling Svela

Ifølge operasjonslederen førte kaoset i Fidjebakken til at to politimenn ble oppholdt i seks timer.

— Dette er utrolig ressurskrevende for oss, gjentar han.

Snøføyke

Også en tysk personbil ble stående fast i Fidjebakken torsdag ettermiddag. Bilen måtte hentes av Viking redningstjeneste.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

STENGTE AVKJØRING: En trailer satte seg fast ved avkjøringen til Gaupemyr. (Foto: Morten Boswarva)

Ved avkjøringen til Gaupemyr på E18 kjørte en trailer seg fast i 15-tiden i ettermiddag. Dette førte til at bilister som skulle kjøre av ved denne avkjøringen, måtte kjøre nesten til Grimstad for å snu. Litt over klokken 16 ble traileren fjernet.

Også i Froland måtte en trailer få hjelp av redningsmannskaper etter å ha gått i grøfta. I Arendal sentrum måtte Viking hente en trailer som ikke kom seg noen vei.

— Vi har hatt kø mange steder i landsdelen i kveld. Det er snøføre, og snøen føyker seg til på veiene. Er det først en trailer som stopper opp i en bakke, baller det fort på seg. Da er det ikke lett å komme i gang igjen for dem som står bak, sier Osaland.

Spesialvarsel

Meteorologisk institutt sendte torsdag kveld ut et spesialvarsel, hvor de meldte om lokalt vanskelige kjøreforhold i sørlige områder på grunn av snø og vind. Tidligere i kveld advarte også Statens vegvesen mot svært glatte veier på Sørlandet.

— Folk må kjøre forsiktig. Det er glatte veier stort sett overalt i landsdelen i kveld, sa vaktoperatør ved Veitrafikksentralen til Statens vegvesen, Arne Kleiv, til fvn.no.