KRISTIANSAND: Det var 29. mai i år at ordfører Arvid Grundekjøn oppdaget en tråd på dørklinken utenfor sitt hjem på Grim i Kristiansand. Da ordføreren dro i tråden, kom det fram et trusselbrev fra buskene.

— Innholdet i brevet er ganske enkelt at jeg og min familie ble truet med at ting skulle skje med oss dersom det ikke ble utbetalt et visst pengebeløp. Samtidig ble jeg advart mot å ta kontakt med politiet, uttalte Grundekjøn til Fædrelandsvennen 4. juni i år.

Politiet la plan for pågripelse

I tillegg til å true Grundekjøn på livet, ble familien truet med at ugunstige opplysninger om ordførerens datter ville bli spredd om han ikke gjorde som han ble bedt om.

Forbrytelsen ble aldri fullført da ordføreren varslet politiet som la en plan for å pågripe utpresseren. Mannen ble pågrepet tre dager etter trusselbrevet ble levert, da han møtte opp for å motta pengene av Grundekjøn.

I utgangspunktet ble to 18-åringer pågrepet og siktet i saken. Begge de to er norske statsborgere, men har en utenlandsk etnisk bakgrunn. 18-åringen som har nektet for utpressing, er ikke omfattet av tiltalen.

18-åringen som nå er tiltalt, tilsto utpressingen. Tiltalte satt fire uker i varetekt etter pågripelsen. Han ble løslatt i juli.

Begikk ran etter løslatelse

Like etter han slapp ut fra varetekt utførte han et ran mot en jevngammel person sammen med flere andre. Han er også tiltalt for dette forholdet.

Det var 17. juli at 18-åringen sammen med en 17-åring tok seg inn i en leilighet i Vågsbygd utstyrt med balltre og kniv. To medtiltalte menn ventet i en bil utenfor.

Inne i leiligheten truet mennene til seg 3100 kroner og en rekke andre verdisaker.

Mennene skal ha skreket at personene i leiligheten måtte sitte og se ned i gulvet før de forlot stedet i bilen. De tre medtiltalte er henholdsvis 17, 18 og 19 år gamle.

Rettssaken mot 18-åringen og de tre andre er berammet 23. januar neste år.