KRISTIANSAND: Dommen fra Agder lagmannsrett er enstemmig. I tingretten ble de tre frifunnet. I tillegg til tre års ubetinget fengsel må de tre betale 150.000 kroner i oppreisningserstatning til Asbjørn Hovets foreldre.

Lagmannsretten har funnet det bevist at to av de tiltalte, en 25 år gammel mann og en 21år gammel mann, løp etter Hovet fra parkeringsplassen ved svømmehallen, etter at Hovet hadde kastet en golfball i bilen til 21-åringen. Før det har Hovet blitt slått av de to, mener lagmannsretten. Videre har retten lagt til grunn at i Elvegata ble Hovet innhentet ved en parkeringsautomat. Da ble han holdt, og slått med målrettede og harde knyttneveslag. Hovet kom seg løs, og løp videre.

I mellomtiden har den tredje tiltalte kommet til, en 22 år gammel mann. Han utøver da ikke vold, men deltar når de tre samlet fortsetter å løpe etter Asbjørn Hovet ned mot Otra.

Det ble plukket opp et belte ved parkeringsautomaten hvor Hovet ble utsatt for vold og knyttneveslag. Lagmannsretten legger til grunn at 22-åringen også har slått Asbjørn Hovet med beltet, og at han i den forbindelse også skadet seg selv. Det har skjedd etter voldsutøvelsen ved parkeringsautomaten.

Skjerpende omstendigheter

Alle tre er derfor dømt for legemsfornærmelsen, og retten har i tillegg lagt vekt på at det foreligger særdeles skjerpende omstendigheter fordi legemskrenkelsen den ble begått av flere i fellesskap.

De tiltalte forklarte seg i retten stort sett likt om hva som skjedde sekundene før Asbjørn Hovet havnet i Otra. Retten konstaterer at forklaringene fra de tiltalte har endret seg underveis.

Lagmannsretten skriver blant annet:

«Slik bevisbildet er presentert for lagmannsretten, er det uklart hva som skjedde umiddelbart forut for at Hovet hoppet i vannet, da ingen andre enn de tre tiltalte observerte dette. De har selv benektet at noen av dem jaget ham ut i vannet. De har samme forklaring om at det var 25-åringen som løp etter Hovet fra Elvegata nedover Vollgata, og at han etter noen minutter kom tilbake igjen til de to andre tiltalte, og at han da sa til dem at mannen hadde hoppet i vannet. Så gikk de alle tre samlet ned til Otra og observerte Hovet svømmende, uten at det så ut som om han trengte hjelp. Lagmannsretten finner disse forklaringene samordnet og lite troverdige. 25-åringen har for øvrig avgitt en forklaring for lagmannsretten som har liten logisk sammenheng. Han har forklart at han løp etter Hovet ned Vollgata først 40-50 sekunder etter at Hovet hadde løpt fra dem nær krysset ved Elvegaten. Idet han passerte det store bygget på venstre side nederst i Vollgata nær kaiområdet, stanset han øyeblikkelig helt opp da han fikk se Hovet, som stod stille helt på kanten av brygga 40-50 meter unna ham.

Holder noe skjult

De stod og så på hverandre i flere sekunder før Hovet deretter hoppet i vannet. 25-åringen løp da den korte strekningen tilbake til der han hadde forlatt de andre to, og fortalte dem at Hovet hadde hoppet i vannet. Denne forklaringen viser klart, slik lagmannsretten ser det, at 25-åringen skjuler hva som egentlig skjedde. Hovet ville således ikke blitt stående og vente på forfølgerne, men ville åpenbart klart å komme unna dem med et slikt angivelig stort forsprang. Hadde han løpt noen meter videre ville han blant annet kommet opp en trapp og lett unnsluppet forfølgerne, selv påvirket av alkohol og i noe skadet tilstand. Lagmannsretten legger til grunn som bevist at alle de tre tiltalte løp etter Hovet, med 25-åringen først, og at alle de tre tiltalte deretter så at Hovet hoppe i vannet. Hva som skjedde umiddelbart før Hovet hoppet i vannet kan ikke fastslås med noen sikkerhet», skriver lagmannsretten i sine domspremisser.

Hjelpeløs tilstand

Agder lagmannsrett har i dommen gått særlig inn på vurderingen om de tre forlot Hovet svømmende i Otra i en hjelpeløs tilstand, og kommet til at dette er bevist, og at de må dømmes.

«Lagmannsretten finner det bevist utover rimelig tvil at alle tre holdt det for overveiende sannsynlig at Hovet ikke var i stand til å komme seg opp av elven ved egen hjelp da de forlot stedet. De var alle klar over at han var svekket etter å ha oppholdt seg i vannet i minst 5 minutter, at han var medtatt etter slagene og forfølgelsen, at han var tydelig beruset og at det ville være ekstra vanskelig å ta seg i land i mørket. Alle tre hadde fulgt Hovet over så lang tid at de var kjent med hans reduserte tilstand allerede før han hoppet i vannet. Ved at de selv hadde forestått legemskrenkelsen er kravet til rettsstrid og handleplikt i straffeloven § 242 annet ledd oppfylt. De valgte alle tre, etter å ha observert Hovet i vannet minst i 5 minutter, trolig en del mer, å forlate ham i hans tilstand uten å påkalle hjelp for å få ham hurtigst mulig opp fra vannet. Konsekvensen av unnlatelsen var at Hovet druknet», heter det i dommen.

Straffeutmålingen

Om straffeutmålingen skriver lagmannsretten at «de tiltalte er funnet skyldig i et svært alvorlig straffbart forhold, hvor det av allmennpreventive grunner bare kan være aktuelt å gi en lengre ubetinget fengselsstraff. Konsekvensen av de straffbare handlingene ble at en ung mann mistet livet ved drukning på en svært tragisk måte».

Retten har funnet at aktors påstand om tre års ubetinget fengsel er passende. I tillegg kommer oppreisningserstatning på 75.000 kroner hver til Asbjørn Hovets mor og far.