OSLO: — Jeg stiller til valg, sier Dagrun Eriksen til Aftenposten.no.

I midten av november fikk Dagrun Eriksen en brutal beskjed fra sine egne. Hun ble vraket som førstekandidat for Vest-Agder KrF. Ved høstens valg er det fylkesleder Hans Fredrik Grøvan og ikke Eriksen som troner øverst på stortingslisten. Stortingsplassen mister hun dermed fra høsten.

Etter nominasjonsmøtet der hun fikk 27 stemmer og Grøvan 37, har hun derfor nøye vurdert om hun skulle fortsette å bruke så mye tid på KrF. Nå har hun konkludert:

- Jeg har kjent en gryende lyst til fortsatt å være med - hvis partiet har bruk for meg som nestleder, sier hun.

Statsrådsemne

Eriksen er flere ganger nevnt som en av KrFs statsrådsemner. Hvis partiet ikke kommer i regjering, er det ikke usannsynlig at hun fortsetter i en eller annen stilling sentralt i partiet. Avgjørelser om det overlater hun til andre - hvis landsmøtet velger henne.

— Det har jeg av avslappet holdning til. Partiet får finne ut hvordan det vil bruke min kompetanse og profil, sier hun og påpeker at dersom partiet vil bruke en slik nestlederstilling til hyppig å fronte KrF i TV-debatter og annet, lar det seg vanskelig kombinere med en normal jobb.

— Partiet må definere hva det ønsker med en slik rolle, sier hun.

Mye ugjort

Mens hun har vært i tenkeboksen, har Eriksen brukt mye tid på å sortere ut egne motiver for hva hun vil.

— Jeg måtte finne ut av hva som var min motivasjon for å fortsette som nestleder, sier hun og påpeker at det ikke måtte være frykten for det ukjente - for en helt ny tilværelse - som var motivet.

— Jeg fant ut at jeg har lyst til fortsatt å gjøre mye for partiet, bl.a. å fullføre forslagene fra strategiutvalget, sier hun om utvalget hun ledet i 2010. Det staket bl.a. opp en bred debatt om regjeringssamarbeid - en debatt som endte opp med en resolusjon fra landsstyremøtet i fjor høst. Der sier KrF at partiet åpner for «å samtale med alle ikke-sosialistiske partier for å sikre et alternativ til den rødgrønne regjeringen. Med respekt for de store politiske forskjellene som finnes mellom KrF og Frp, ser KrF et regjeringssamarbeid med Frp som lite sannsynlig.».

Eriksen er stolt over ha vært med på å bidra til en åpen debatt om KrFs veivalg - uten at det har blitt splittelse i partiet. Hun sier hun tror alle i organisasjonen har et eierforhold til vedtaket, siden alle fikk sagt sin mening om det som for KrF er en vanskelig sak. På grasrota finnes det KrF-ere som føler mer slektskap med Ap enn Frp og omvendt.

Lokal støtte

Vest-Agder KrF foretrakk altså en annen kandidat enn henne da de skulle avgjøre hvem de mener burde representere KrF på Stortinget de fire neste årene. Noen mente Dagrun Eriksen var for liberal, og det ble sagt at hun, som har vært nestleder siden 2004, var en av de hovedansvarlige for den «Frp-fiendtelige» kursen de mente KrF hadde lagt seg på i mange år.

— Forventer du at ditt eget fylkesparti støtter gjenvalg av deg som nestleder?

— Det har de allerede vært ute og sagt at de vil gjøre. Og det er jo hyggelig, sier hun til Aftenposten.

Optimist

KrF sliter på meningsmålingene og vaker rundt sperregrensen på mange av dem. Eriksen mener imidlertid at KrF har en reell sjanse til å kapre flere velgere, både fordi partiet ifølge henne har en god familiepolitikk, fordi Stålsett-utvalget har satt livssynsspørsmål på dagsordenen og fordi KrF tar sikte på å synliggjøre enkeltmenneskets kamp i nærkontakt med alle de store offentlige systemene. Her sikter hun til alt fra UDI til Nav.

— Dette handler om kulturer: hvordan man møter enkeltmennesker, sier hun og mener en etat som f.eks. Nav burde ansette coacher som har tid til å snakke med og veilede folk uten at det skal munne ut i et vedtak .