OSLO: – Dagrun Eriksen og Inger Lise Hansen er begge aktuelle i roller på statsråds— og statssekretærnivå hvis Kristelig Folkeparti får regjeringsmulighet neste år, sier KrF-leder Knut Arild Hareide til NTB.

Den tidligere KrF-stjernen og nestlederen Inger Lise Hansen (31) forsvant ut av partiet i fjor tilsynelatende på grunn av motstanden hun møtte i sine forsøk på å styre partiet i en mer liberal retning. Nåværende nestleder Dagrun Eriksen (41) ble på sin side vraket under nominasjonen i fylkeslaget i Vest-Agder i høst og ryker dermed ut av Stortinget mot sin vilje.

I begge tilfeller mistet partiet to stemmer som i KrF-sammenheng regnes som liberale og som evner å snakke et språk som har gjenklang utenfor kjernevelgerne. Hareide mener likevel Eriksen vil fortsette å spille en sentral rolle i rikspolitikken også etter stortingsvalget neste år.

– Har mer å gi

Inger Lise Hansen var av grupperinger i fylkeslaget i Akershus ønsket på toppen av stortingslisten til valget neste år, men støttespillerne mislyktes. Hansen jobber i dag som markeds- og innsamlingsleder i Misjonsalliansen og sier til NTB at hun trives godt med det.

– Det er hyggelig å bli satt pris på. Utover det har jeg ingen kommentar, sier hun.

Dagrun Eriksen derimot føler hun har mer å utrette både for partiet og i norsk politikk, selv om det ikke er fra stortingsplass. Hun bekrefter at hun opplevde det som skuffende å bli vraket av fylkeslaget.

– Det er veldig lystbetont for meg å fortsette å bidra i norsk politikk, spesielt etter åtte år med rødgrønn flertallsregjering, sier Eriksen.

Hun har bred erfaring fra flere politiske fagfelt gjennom nesten fire stortingsperioder. Hun vil ikke flagge noen preferanser i tilfeller hun skulle få en plass for KrF i en kommende regjering, enten det er som statsråd eller som statssekretær.

Viktig roller

Knut Arild Hareide mener selv vrakingen av de markante, kvinnelige politikerne ikke dreier seg om konservative krefters motvillighet mot nyorientering. Det er likevel fare for at det fester seg et oppfatning av at konservative krefter har for stor innflytelse.

Det kan forpurre planene om å profilere KrF som et bredt og moderne folkeparti, tuftet på kristne verdier. Da partiet etter en lang og vanskelig prosess fjernet kravet om at tillitsvalgte måtte bekjenne seg til den kristne tro var det nettopp av behov for å tiltrekke seg velgere som deler verdigrunnlaget, men ikke nødvendigvis troen.

Hareide mener både Hansen og Eriksen kan sanke nye stemmer blant denne velgergruppen, selv om de har mer perifere roller før dette valget enn det før det forrige.

– Både Dagrun og Inger Lise kan absolutt spille viktige roller for partiet framover, sier han.