Da han så på nyhetene hvordan flommen ved Sørlandet sykehus kan ha ført til skader for flere titalls millioner kroner, undret han seg over at verken kommunen eller sykehuset har forutsett dette. For det fins tilgjengelig både programvare og kartdata som kan utføre simuleringer.

Han jobber blant annet med beredskap og risiko— og sårbarhetsanalyser. Både Oslo kommune og Fredrikstad kommune har tidligere gjort slike analyser selv. Geodata er et privat it-selskap som selger denne type tjenester, og firmaet har brukt et pr-byrå til å formidle kontakt med Fædrelandsvennen.

Les mer:

Risiko

— Det er ganske enkelt å ta utgangspunkt i geografiske data som går på terrengformasjoner, og så sørger dataprogrammet for en risiko- og sårbarhetsanalyse av hvor vannet vil renne forutsatt at bakken er mettet med vann og alle sluk/rister er tette, sier Jensen.

Og fant ut at han likegodt kunne gjøre det selv. Så mandag kveld satte han seg ved datamaskinen og resultatet ble det bildet som ledsager artikkelen.

Dette er et eksempel på en simulering av flom som kan utføres ganske lett med tilgjengelig grunnlagsinformasjon og dataprogram. Denne simuleringen er ikke nødvendigvis eksakt riktig, ettersom den er gjort på kort tid.

Les mer:

Styrtregn

Det viser et eksempel på hvordan styrtregnet har fylt opp tjønnene som ligger innover i Baneheia bak sykehuset, og overvannet har rent nedover mot sykehuset.

— Siden sykehuset er av så stor beredskapsmessig verdi, burde kommunen eller sykehuset ha gjennomført slike analyser. Uten at jeg kjenner lovens bokstav, påligger det offentlige myndigheter å sikre offentlig eiendom på slike måter. Dessuten vet vi at det oftere og oftere vil komme kraftig nedbør og styrtregn, sier Jensen.

I følge ham er det verken særlig dyrt eller teknisk vanskelig å gjøre dette. Vi har gode kartdata i Norge, og programvaren som behøves er enkelt tilgjengelig.

Les mer:

Kvikkleire

— Hele sykehustomten og området rundt, hvor man kanskje skal bygge en ny helsebydel og utvide sykehuset, ligger på kvikkleire. Hva har det å si?

— Oiii, på kvikkleire! Da er det jo enda viktigere at det gjennomføres en risiko- og sårbarhetsanalyse, sier Jensen.

Kristiansand kommune har satt i gang grunnundersøkelser av risikoen for at kvikkleira skal skli ut, og om det er trygt å bygge ut en helsebydel og utvide det eksisterende sykehuset kraftig. Resultatet av undersøkelsene skal være klare i januar neste år.

Usikker

Fædrelandsvennen har forelagt innspillet fra Jensen til teknisk direktør Per W. Torgersen ved Sørlandet sykehus. Han erkjenner at man i etterpåklokskapens klare lys kan stille mange spørsmål.

— Vi får nå mange henvendelser fra konsulenter og leverandører som har noe å selge. Jeg er usikker på om en slik flomsimulering ville tilført oss vesentlig ny kunnskap slik at vi kunne ha unngått hendelsen, skriver han i en mail til Fædrelandsvennen.

Feilvurdering

Det er gjort risikovurderinger tidligere, basert på forutsetninger om vann og vassdrag i bymarka, nedbør, grunnforhold og avløpssystem. Da har sykehuset ikke vurdert flomfaren som stor.

— Siste dagers hendelser viser at den vurderingen var feil, og vi vil derfor nå ta en grundig gjennomgang av hendelsen og vurdere nye tiltak, sier Torgersen.

Les mer: