Jordbærprodusent Simen Myhrene mener folk kjøper mindre jordbær fordi de har sett bilder av råtne, soppskadde bær.

– Vi merker det på salget, det faller som en stein, sier han til NTB.

– Jeg hører flere som sier de ikke vil kjøpe jordbær fordi de er redde for soppen, fortsetter han.

Han vet ikke om folk er redde for gråskimmelen i seg selv, eller om de er redde for å kjøpe uspiselige bær, men understreker at ingen sender råtne bær inn i markedet.

Myhrene holder til i Lier, men driver jordbærproduksjon på Sørlandet så vel som på Østlandet gjennom selskapet Norske Jordbær DA.

– Godt salg

Frukt— og grøntdistributøren Bama sier de ikke opplever sviktende salg som følge av gråskimmel-omtalen.

– Salget faller ikke, vi har godt salg på varene vi får inn, sier kategorisjef for bær, Roger Utengen, til NTB.

Han roser bøndene for å levere god kvalitet og sikre at rånte bær ikke havner i butikkene.

Mattilsynet opplyser at de ikke har fått henvendelser fra folk som er redde for å spise jordbær.

– Dette er en sopp som går på jordbær og andre planter. Den gjør at bærene råtner. Folk vil ikke spise de bærene, men om man får i seg bær med gråskimmel på, er det ikke farlig, sier Hilde Bremnes, direktør for avdeling for planter og dyr.

Jordbærbonde Karl Yngve Kristensen fra Tveit anslår at han har mistet i minst 120 tonn jordbær på grunn av gråskimmel. Foto: Reidar Kollstad

Tak er løsningen

Jordbærbonde Myhrene synes medienes omtale av gråskimmelproblemet er overdrevet, selv om det er dramatisk for de bøndene som nå opplever store tap.

Han produserer selv bær under plasttak, en løsning han også er forhandler av. Eksperter anbefaler dette som et tiltak mot gråskimmelangrep. Tak over bærene gjør det lettere å regulere fuktigheten.

– Gråskimmelsoppen er overalt. Det klarer vi aldri å bli kvitt. Løsningen er å ha tak over bærene, men det er en kostbar løsning, sier Aksel Døving, som er rådgiver i Norsk Landbruksrådgivning og tidligere jordbærforsker.

Ikke bare sopp

Verken Døving eller Myhrene vil anslå hvor mye dyrere bærene vil bli dersom jordbærbønder flest går over til å dyrke under plasttak.

I Norge er det vanligere å dyrke bringebær under plast, men kiloprisen for bringebær er høyere enn for jordbær.

Jordbærbonden fra Lier mener for øvrig gråskimmelsoppen har fått for mye av skylda for årets sviktende jordbæravlinger.

– Gråskimmel er en del av det, men det skyldes også at vi hadde en veldig kald høst i fjor og da er det ikke så mye blomster i plantene, sier han.