OSLO: – Enhver som driver med produksjon, vet at forholdene varierer, men i år er det helt ekstraordinært. Da må vi være villige til å vurdere ekstraordinære tiltak, sier Geir Pollestad (Sp), som leder næringskomiteen på Stortinget, til NTB.

Ifølge Bama har det aldri før vært så mye skade på bærene som i år, og Bondelaget og Senterpartiet etterlyser nå erstatningsordninger for å dekke tapet. Fra før finnes det erstatningsordninger for bær som rammes av klimaproblemer og frost.

– Vi forventer at landbruksministeren gjør en egen vurdering av denne saken og ikke bare gjemmer seg unna og peker på Landbruksdirektoratet, sier Pollestad.

I en epost til Dagbladet skrev departementet fredag at «avlingssvikt som følge av sjukdom etc. omfattes ikke av ordningen. Det er Landbruksdirektoratet som forvalter ordningen».

Pollestad mener at dersom det finnes politisk vilje, er regelverket såpass fleksibelt at det bør være mulig å finne en god løsning.

Mistet 95 prosent

De første meldingene om problemer med gråskimmelsopp kom fra bønder i Agder og Rogaland, der flere bønder opplyser at de har mistet over halvparten av produksjonen. I en melding på Norsk Bondelags nettsider opplyser Bama Rogaland om at enkelte produsenter har mistet opptil 95 prosent av avlingen.

– Om dette skyldes at plantene har blitt resistente mot de virkemidlene man har for å bekjempe sopp, må det også settes inn innsats på forskningsområdet for å finne en løsning på det, sier Pollestad.

Han mener det er viktig å ta vare på de produsentene som finnes, ettersom det vil være vanskelig å få nye til å starte opp igjen senere.

Nasjonalskatt

– Vi vil ha norske jordbær i framtiden. Kanskje det for landbruksministeren og Frp er hipp som happ om jordbærene kommer fra Nederland eller Norge, men de norske bærene er en nasjonalskatt og det mener vi i Senterpartiet at må utnyttes, sier Pollestad.

Gråskimmelsopp rammer jordbærproduksjonen hvert år, og soppen trives ekstra godt under fuktige forhold. Den ansees som den hyppigste årsaken til skade på jordbæravlinger, og den kan smitte fra råtne til friske bær.

Ifølge Landbruksdirektoratet varierer det sterkt med type bær og geografisk beliggenhet hvor sykdommen rammer mest.