KRISTIANSAND: Det slår sosial— og helsedirektoratet fast i et brev til fylkesmannen i Vest-Agder.

Ifølge helse- og sosialtjenesteloven paragraf 4-5 er sosialtjenesten forpliktet til å finne midlertidig husvære for dem som ikke klarer det selv. Kristiansand kommune har imidlertid ikke tolket dette som en plikt, men at det er alle og enhvers ansvar å finne bolig til seg selv.

Byombud Kim Gronert har klaget dette inn for Fylkesmannen, som har sendt saken videre til sosial- og helsedirektoratet. De slår nå tilbake: Kristiansand kommune er for strenge.

«..det å ha et sted å sove og oppholde seg det neste døgn er en livsnødvendighet, og mangel på dette er i seg selv en nødsituasjon», skriver direktoratet.

I Kristiansand er det eneste akuttilbudet som tilbys natthjemmet. Men folk er ikke garantert plass der, og man må ut om dagen. Dette er imidlertid ikke godt nok, skriver direktoratet.

«Direktoratet mener at losji der beboerne er utestengt fra boligen store deler av døgnet ikke fyller kravene til midlertidig husvære».

I tillegg skal beboerne ha mulighet for matlaging, ha god adgang til bad og toalett, tøyvask, privatliv og å kunne motta besøk.

— Jeg mener kommunen må stille boliger til disposisjon fra og med i morgen. De kan ikke skylde på at de har misforstått regelverket nå, sier byombud Kim Gronert.

— Vi må ta svaret til etterretning, men løser nok ikke noen problemer innen i morgen. Nå tror jeg alle i bystyret ser at dette er et viktig felt å prioritere, sier ordfører Per Sigurd Sørensen. Han er også spent på hva som er foreslått i forhold til bostedsløse i budsjettet som legges frem i dag.